100 g banane vsebuje le 62 kalorij, kar je le malenkost več kot enaka količina jabolka. V primerjavi z jabolkom pa banana vsebuje 2-krat več ogljikovih hidratov, 4-krat več beljakovin, 5-krat več vitamina A in železa, 3-krat več fosforja in 2-krat več preostalih mineralov in vitaminov.

Banana je priljubljena trdna hrana za dojenčke, posebno kadar ima otrok želodčne težave ali drisko. Raziskave so pokazale, da zaužitje dveh banan dnevno omogoči energijo, ki zadostuje za 90 minut napornega dela. Ob piku komarja ali druge žuželke si mesto pika podrgnemo z notranjo stranjo bananine olupka, pa bo oteklina manjša, prav tako tudi bolečina. Banana nevtralizira želodčno kislino, je tudi edino sadje, ki ga lahko jedo brez omejitve bolniki s čirom na želodcu. Pomagajo celo pri odvajanju od kajenja, ker magnezij, kalij ter vitamina B6 in B12 odstranjujejo iz telesa škodljive posledice kajenja.

_123823611.jpg
Filipinci imajo bananin kečap, v Keniji pa delajo iz njih pomfrit

Posebno se ujema z puranom, piščancem in karijem. Predvsem pa se uživajo surove, okusne so v pikantnih solatah, vmeša se v sladoled, pa tudi kot prilogo k začinjenim mesnim jedem in pečenki. Zelo primerne so za prehrano malih otrok in dobrodošle kot dietna prehrana. Tajci jo dodajajo rižotam, Filipinci imajo bananin kečap, v Keniji pa delajo iz njih pomfrit. Če imate prezrele banane, jih nikar ne zavrzite, ampak jih, preden počrnijo, olupite in jih zamrznite, potem pa uporabite za razna peciva, smoothieje in frapeje. Prav tako se iz prezrelih banan lahko ukuha odlična zdrava marmelada.

Recept za bananino marmelado: za 1 kg banan potrebujemo sok ene limone, 800 g sladkorja in 2 dcl vode. Banane olupimo, jih s paličnim mešalnikom zmešamo, damo v posodo, kjer bomo marmelado kuhali, ter dodamo še vodo, sladkor in sok limone, sama dodam še sok pomaranče, 1 vanilin sladkor in malo ruma. Kuhamo, dokler ni kuhano. Ves čas moramo mešati, da se nam ne prismodi. Preverimo tako, da na krožniček kanemo malo marmelade, jo ohladimo in krožnik obrnemo narobe. Če ohlajena marmelada ostane na krožniku, je kuhana. Je odličnega in slastnega okusa za vse, ki imajo radi banane.

Nedeljski dnevnik, 22. februar 2012