Glavni razlog za poslabšanje vida pri starejših ljudeh je starostna degeneracija rumene pege. Ta se nahaja na sredini  mrežnice, v zadnjem delu očesa in sprejema slike, ki jih naši možgani pretvorijo v centralni vid. Rumena pega, ki je velika le dva milimetra, nam pomaga natančno videti vse podrobnosti v našem okolju. S staranjem pa se na očeh povečuje možnost nastanka degenerativnih sprememb, ki se med drugi izražajo tudi v rumeni pegi in tako lahko pride do resnih sprememb vidne funkcije že v nekaj mesecih, proces pa lahko traja tudi več let. Pride lahko celo do trajnih izpadov v vidnem polju in do hujšega padca ostrine vida. Sicer starostna degeneracija nikoli ne vodi do popolne slepote, saj ostaja periferni vid ohranjen in tako bodo ljudje, ki trpijo za to boleznijo, na primer videli barvo vaših las, a ne bodo prepoznali vašega obraza.

Raziskava, ki jo je vodila profesorica Silvia Bisti iz sidneyjske univerze, je pokazala, da je s pomočjo žafrana starostno degeneracijo mogoče omiliti oziroma ozdraviti. Ljudje vključeni v raziskavo so potem, ko so nekaj časa jemali tablete z žafranom, lahko brali manjše črke, ki jih prej niso mogli videti.

Vid se je popravil pri skoraj vseh ljudeh, vključenih v raziskavo

Žafran so do sedaj v zdravstvene namene uporabljali za zdravljenje rakavih tumorjev, šele profesorica Bisti pa je prišla do spoznanja, da žafran blagodejno vpliv tudi na vid. Raziskava je potekala v Italiji, kjer pridelajo veliko te začimbe. Vid se je popravil pri skoraj vseh ljudeh, vključenih v raziskavo, toda učinek je izginil takoj, ko so prenehali z jemanjem žafranovih tablet. Raziskava je vsekakor velik napredek pri neinvazivnem zdravljenju očesnih bolezni. Raziskovalci pa že razmišljajo, kako bi žafran vključili v zdravljenje genetskih očesnih bolezni, ki vodijo do doživljenjske slepote.