Čeprav je pogosta, je zaskrbljenost nepotrebna. Popolnoma varno je začeti s spolnimi odnosi takoj, ko se oba partnerja počutita pripravljena. Navadno je to vsaj osem tednov po porodu. Šest do osem tednov navadno traja, da se maternica zmanjša na velikost pred zanositvijo in da se vrne na svoje mesto znotraj male medenice.

Dojenje ne ščiti pred zanositvijo

Kontracepcija je morda zadnja stvar, ki okupira misli ob novorojenčku, toda tudi to je področje, za katerega moramo poskrbeti. Mnogim so se nenačrtovane nosečnosti zgodile prav v prvih mesecih po porodu. Najbolje je takoj po začetku spolnih odnosov uvesti – če seveda cilj ni nova zanositev – zanesljivo obliko kontracepcije. Dojenje to ni, kot nekateri zmotno mislijo. Zato obiščite ginekologa in se posvetujte, katera oblika kontracepcijske zaščite vam najbolj ustreza.

Bo »prvič« bolelo

Kar nekaj parov nad prvim spolnim odnosom po prihodu otroka ni navdušenih. Pri nekaterih ženskah je še prisoten vaginalni izcedek, veliko pa se jih tudi boji, da bo penetracija boleča in zato niso sproščene. Če je partner dovolj nežen in obziren, ni razlogov, zakaj po porodu v spolnosti ne bi uživale enako kot pred njim. Če sta vendarle prisotna strah ali zaskrbljenost, z njima najlažje opravi odkrit pogovor. Če bolečina ne pojenja, pa je smiseln tudi obisk pri zdravniku. Kakorkoli že, obstajajo številni načini, da se novopečene mame vrnejo k normalnemu spolnemu življenju.

Nedeljski dnevnik, 15. februar 2012