Prehrana je veliko več kot le podpora zmogljivosti. Se rekreativni tekači tega dovolj zavedajo?
Na to bi morali odgovoriti rekreativni tekači sami. Vsak zase. O prehrani in njenem prispevku k športnim dosežkom je bilo že veliko napisanega, pogledati pa bi morali tudi v zakulisje. Športnik, tako rekreativni kot vrhunski, je lahko dober, če ima talent, je motiviran in lahko  kakovostno trenira, če je zdrav in nepoškodovan. S prehrano, s katero vnaša  v telo ustrezna hranila in energijo,  športnik varuje svoje zdravje in hkrati podpira trening in regeneracijo.

Katera so najpomembnejša pravila zdravega prehranjevanja za rekreativne tekače, ki se pripravljajo na maratonsko  preizkušnjo?
Kakovostna osnovna prehrana in dobre  prehranske navade so podlaga za uspeh. Potrebe tekačev pa so različne – odvisne  so od spola, telesne teže in višine, stopnje intenzivnosti in trajanja treningov. Priporočljivo je, da vsak posameznik sam  ali s pomočjo strokovnjaka ugotovi svoje. Z ustrezno količino raznolike in polnovredne hrane, enakomerno  razporejene prek dneva (začenši z  zajtrkom), mora zadostiti svojim  energijskim in beljakovinskih potrebam. Prehrana naj vsebuje polnovredna žita in žitne izdelke (testenine, kruh itn.), pusto meso, ribe, mleko in mlečne izdelke, sadje,  zelenjavo, stročnice, oreščke in  kakovostna rastlinska olja. Mešana,  polnovredna živila pokrivajo tudi potrebe  po vitaminih, mineralih in antioksidantih ter izrivajo prehranska dopolnila, ki ob  polnovredni hrani niso potrebna. Živila naj bodo raznolika v barvah, konsistenci in obliki – paša za oči in dobrobit za telo.

helena_okorn.jpg

Mag. Helena Okorn (foto: Uroš Zagožen)

Maratonske preizkušnje ne vplivajo le na  potrebe po vnosu ustreznih hranil, še bolj  se poveča potreba po tekočini in soli. Kaj naj udeleženci Ljubljanskega maratona jedo in pijejo en teden in kaj en dan pred tekom ter kaj naj pred maratonom pojedo  za zajtrk?
Hrana in pijača, zaužita v tednu pred  maratonom, gotovo vplivata na uspešnost nastopa. Ker bodo bralci ta prispevek prebirali, ko bo do maratona le še nekaj  dni, in je za preizkušanje novih  prehranskih strategij prepozno. Ne preizkušajte torej hrane, ki je sicer ne  jeste, saj vas lahko začnejo pestiti  najrazličnejše težave – od želodčnih do pospešene prebave. Dobro je upoštevati  priporočilo, naj bo prehrana v zadnjih  dneh pred maratonom bogata z  ogljikovimi hidrati. Uživajte polnovredna žita, kruh, testenine in riž ter jim dodajte  jim manj  lahko prebavljivih beljakovin  (pusto meso, jajčni beljak) in malo kakovostne maščobe. Jejte sadje in zelenjavo. V zadnjih štirih do dveh dneh  torej povečajte količino ogljikovih hidratov (več sadnih sokov, energetskih napitkov) ter zmanjšajte količino beljakovin in maščob. Ker boste verjetno manj trenirali, vas bo navdajal občutek, da se redite, vendar se v telesu kopičijo le  glikogenske zaloge in voda. Pazite tudi na  pravilno hidracijo. Pijte in bodite pozorni  na barvo urina, ki mora biti svetlo rumena.

V zadnjih dveh dneh pred maratonom se  ogibajte hrani z veliko vlaknin –  stročnicam, surovi zelenjavi in žitom z  veliko otrobi, saj lahko povzročijo  neprijetno napihnjenost. Ogibajte se tudi alkoholu in energijskim pijačam, ker motijo polnjenje glikogenskih zalog in  pospešujejo dehidracijo. Na dan pred maratonom pa pijte veliko tekočin, pogosto uživajte manjše obroke, vendar  ne pretiravajte. Jejte le preverjeno hrano.

Na dan tekmovanja pojejte predtekmovalni obrok najpozneje dve uri  pred začetkom maratona. To bo verjetno zajtrk. Sestavljen naj bo pretežno iz ogljikovih hidratov in lahko prebavljiv – na primer žemlja z marmelado, rozine, zrele banane in energijske pijače. Pred začetkom popijte še napitek, a ne pretiravajte; sicer pa ste to že preizkusili  na treningu.

Ali aktivnim zadoščaj zgolj voda ali pa pred aktivnostjo, med njo in po njej  priporočate  tudi uporabo športnih dodatkov? Kolikšen  je priporočljiv dnevni odmerek tekočine za  tiste, ki se aktivno pripravljajo na maraton?
Pri teku, krajšem od ene ure, navadno ne pijemo, izgubljeno tekočino pa nadomestimo takoj po njem. Pri dolgotrajnejši vadbi pa je treba že med  vadbo nadomestiti tako vodo kot tudi  elektrolite, ki se izločajo z znojem in med  katerimi je najpomembnejši natrij. Priporočljivo je pitje tekočin, ki vsebujejo ogljikove hidrate in natrij, na primer športne pijače.

Težje je odgovoriti na drugo vprašanje. Koliko tekočine naj posameznik zaužije pred maratonom, med njim in po njem, je odvisno od njegovih lastnosti (teže, stopnje znojenja itn.), od intenzivnosti in trajanja teka ter od zunanjih razmer, v katerih poteka vadba. Velja se držati splošnih priporočil,  vendar bi moral vsakdo sam ali s pomočjo strokovnjaka ugotoviti svoje potrebe, in to že v času priprav. Vedeti bi moral, koliko vode izgubi v eni uri vadbe v različnih zunanjih razmerah.

napitki.jpg

Pri teku, krajšem od ene ure, navadno ne pijemo, izgubljeno tekočino pa nadomestimo takoj po njem.

Splošna priporočila pravijo, naj vsako vadbo začnemo dobro hidrirani. Najpreprostejši način za ugotavljanje  dobre hidracije je barva urina, ki mora biti  svetla kot na primer limonada. V zadnjih dveh urah popijemo 400 do 600 ml (oz. 5  do 7 ml tekočine na kg telesne teže) in še  nekaj tekočine tik pred startom. Ali bomo pili med maratonom ali pa sploh ne, je odvisno od prej navedenega – od hitrosti, s katero tečemo, trajanja teka oziroma hoje ter od vremenskih razmer. Verjetno bi večina tekačev lahko zaužila 300 do 600  ml na uro, vendar je to le ocena. Počasnejši naj pijejo manj.

Kako si po maratonu najhitreje povrnemo izgubljeno tekočino?
Po koncu maratona je treba popiti 1,5 litra tekočine za vsak izgubljeni kilogram telesne teže. To vključuje tudi tekočino,  popito med tekom. Ker je za nami dolgotrajen napor, je priporočljivo popiti  pijačo, ki vsebuje ogljikove hidrate, najpogosteje glukozo, in sol. Z ogljikovimi  hidrati polnimo izčrpane glikogenske zaloge, sol pa vsebuje natrij, ki zadržuje vodo v telesu, in prispeva k optimalni rehidraciji. Večina športnih napitkov vsebuje 10 do 20 mmol natrija na liter. Z  naraščajočo vsebnostjo natrija postaja okus pijače bolj slan in morda tudi slabše  užiten. Primerno pijačo preizkusimo že v času treningov, tako da po maratonu ne bomo v  dvomih, po čem poseči. Pijemo po  požirkih.

Kako se po tekmovanju najhitreje regeneriramo?
Po naporu začnemo čim prej nadomeščati tekočino in izčrpane zaloge, saj je obnova v tako imenovanem »oknu priložnosti«  najučinkovitejša. Obnova je v dveh urah po naporu pospešena. Ta čas je treba izrabiti in zaužiti ogljikove hidrate (1 g na kilogram telesne teže) ter jim dodati še  beljakovine. Priporočljivo je, da zaužijemo mešanico ogljikovih hidratov in beljakovin v razmerju 4 proti 1. Morda smo  že v času treningov preizkusili čokoladno mleko ali sadni jogurt in smo tako telesu pomagali k optimalni regeneraciji.

Vir: Vodnik po maratonu, priloga IN (17. oktober 2013)