"Tudi če bi za aktivno pot v službo potrebovali več časa kot z avtomobilom, je razlika v času še vedno manjša, kot če bi se odpravili na rekreacijo od doma. Samo pomislite, kolikokrat se za nezadostno telesno dejavnost izgovarjate na pomanjkanje časa,« je opozorila asist. Janet Klara Djomba z IVZ in dodala: »Za ohranjanje zdravja je potrebnih 30 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti dnevno, ki se lahko razdelijo na krajše enote dolge vsaj 10 minut. Če razdalja do službe to omogoča, lahko 30 minut kolesarjenja ali malo hitrejše hoje lahko 'opravimo' že samo s potjo v službo in nazaj domov.«

Namesto na pilates ...
"Študije v preteklosti so pokazale, da spodbujanje aktivnega transporta bolj učinkovito poveča celotno količino telesne dejavnosti kot pa spodbujanje rekreativnih dejavnosti,« je še povedala asist. Djomba in povabila, naj bomo dober zgled svojim otrokom in ostalim družinskim članom ter tudi njih spodbujamo k okolju in zdravju prijaznim načinom transporta. Ali ste prepričani, da je pot v šolo za vašega otroka tako neprimerna za hojo, da ga morate peljati z avtomobilom?

22. septembra je Dan brez avtomobila, ko bodo v številnih slovenskih krajih mestna središča zaprli za motorizirani promet in tako pešcem in kolesarjem omogočili varno in neovirano pot. Namesto, da se jezite nad obvozi in zastoji, raje izkoristite to redko priložnost in se z družino sprehodite po ulicah brez motečega hrupa in smradu.