Najboljši čas za vključitev otroka v vrtec je september, tedaj se oblikujejo skupine, otroci se laže navajajo drug na drugega. Najslabši čas za vstop v vrtec pa je poleti, ko so skupine otrok običajno združene, vzgojiteljice pa se menjavajo.

Ločitev od staršev

Vstop v vrtec je pomemben in čustveno zahteven dogodek tudi za starše. Prav tako je pomembno njihovo zaupanje v vrtec. Za uvajanje si po možnosti vzemite tudi kakšen dan dopusta. Tako boste bolj mirni in se boste otroku laže posvetili. Ločitev od staršev, pa čeprav kratka, in bivanje v novem okolju sta za otroka velika sprememba. Zato bo nekaj časa občutljivejši. Doma bo potreboval več pozornosti, potrpežljivosti in nežnosti. Ne skrbite, ne boste ga razvadili!

V času uvajanja ne uvajajte dodatnih sprememb v otrokovo življenje in ne jemljite mu dude, če jo še ima. Za to bo še dovolj časa tudi kasneje, ko se bo otrok že dobro navadil na vrtec.

Mogoče je tudi postopno uvajanje otroka, da ostane v vrtcu le do kosila. Prav tako je zaželeno, da prvi dni ostane z otrokom v vrtcu tudi kateri od staršev. Pa še tole: otroka v nobenem primeru ne pustite prve dni ves dan v vrtcu. Počutil se bo zapuščenega in odhod v vrtec bo lahko zaradi tega še nekaj časa težavnejši. Če je le mogoče, ne prekinjajte uvajanja, razen če otrok zboli. Če imate težave pri uvajanju, se pogovorite z vzgojiteljico, kaj storiti. Stalen ritem prihodov in odhodov iz vrtca daje otroku občutek varnosti in zaupanja. Držite svoje obljube.

Prilagoditvene težave

In kaj, če se otrok ne privadi vrtcu, če joče in joče vsakokrat, ko ga starši peljejo vanj? Vzgojitelji menijo, da so prilagoditvene težave pri nekaterih normalne, ob ločitvi jokajo, se držijo staršev, so občutljivi, nemirni in utrujeni, težko zaspijo in slabše jedo, lahko celo odklanjajo starše. Takšne težave se lahko pojavljajo tudi ves mesec. Včasih pa se težave pojavijo kasneje in ne takoj ob vstopu v vrtec, ampak hitro minejo.

Pomemben nasvet, ki ga velja upoštevati, je tudi ta, da naj starši čim več časa prežive z otroki. Naj jih ne puste prav do zadnje minute v vrtcu, če niso v to primorani zaradi službe ali česa drugega! Dogaja se namreč, da si nekateri starši na tak način »podaljšujejo« prosti čas. Čas otroštva je neponovljiv, zato naj bi ga starši doživljali skupaj z otroki, saj si tega ne morejo pridobiti na noben drug način ali ga nadomestiti s čim drugim.

Končajmo z mislijo: začetne težave ob uvajanju otroka bodo kmalu minile. Otrok bo rad hodil v vrtec, rad bo imel svojo vzgojiteljico in vrstnike. Čeprav mu je v vrtcu lepo in se veliko novega nauči, pa vrtec ne more nadomestiti topline in skrbi, ki ju je otrok deležen v družini.

Vir: Nedeljski dnevnik