Pozdravljeni, Marica!

Z zdravilnega vidika najbolj znana predstavnica rodu monarda je indijanska kopriva, ki jo znanstveno imenujemo Monarda didyma. Izvira iz Severne Amerike, danes pa je zaradi aromatičnih škrlatno rdečih cvetov priljubljena okrasna rastlina vrtov in parkov po Evropi in Aziji. Ima še nekaj zanimivih imen, kot so rdeča bergamotka, gorska meta in čebelja melisa. Podobno kot indijansko koprivo v ljudski medicini uporabljajo še štiri njene bližnje sorodnice: M. clinopodio, M. fistuloso, M. pectinato in M. punctato.

_158550621.jpg
Zgodovina uporabe indijanske koprive sega v čase ameriških staroselcev, ki so spoznali njene protimikrobne lastnosti in so s čajem delali obkladke za rane in vneto kožo ter spirali vneto ustno votlino. V ljudski medicini rastlino uporabljajo tudi kot karminativ (za zmanjšanje napihnjenosti), antispazmodik (za preprečevanje krčev), stomahik (za spodbujanje prebave), diuretik (za pospeševanje izločanja seča) ter emenagog (za urejanje izostalih menstrualnih ciklov) in v Evropi še kot antipiretik (za zbijanje povišane telesne temperature). Najbolj pogosta je uporaba nadzemnih delov indijanske koprive (skupaj s cvetovi), in sicer svežih ali posušenih, s katerimi pripravimo čaj (tega poznamo pod imenom osvelški čaj): pest sveže ali žlico zdrobljene rastlinske droge prelijemo z vrelo vodo, pustimo pet do deset minut in nato odcedimo.

Precej bolj kot delovanje pa so raziskali sestavo indijanske koprive. Prijetno aromo po bergamotki ji daje eterično olje, nosilci njenega farmakološkega delovanja pa so najverjetneje antocianidini, kot je monardein, in drugi flavonoidi, kot so didimin, genkvanin in izosakuranin.

Uporaba indijanske koprive v medicinske namene temelji izključno na znanju in izkušnjah iz ljudske medicine. V sodobni fitoterapiji danes ne zaseda posebnega mesta, saj nimamo nobenih podatkov o njeni učinkovitosti. Prav tako nimamo podatkov o možnih neželenih učinkih, kontraindikacijah ali medsebojnem delovanju z drugimi učinkovinami, zaradi tradicionalne uporabe za urejanje menstrualnega cikla pa moram odsvetovati uporabo za namene zdravljenja v času nosečnosti in dojenja.

Če zaključim… Indijanska kopriva, ki raste na vašem vrtu, je zanimiva izbira za pripravo čaja kot osvežilnega napitka. Prav tako je primerna za popestritev in izboljšanje okusa kakšnega zdravilnega čaja. Ni pa najboljša izbira za lajšanje težav oziroma zdravljenje bolezni, saj nimamo dokazov, da bi bila učinkovita.

Odgovarjala je doc. dr. Nina Kočevar Glavač, mag. farm.

Vir: Nedeljski dnevnik