Najprej piling

Za piling bi lahko rekli, da je luščilna kura. Naša koža se stalno obnavlja: v roženem sloju celice odmirajo (se luščijo), v zarodnem pa nastajajo nove. Koža se zato na površini vedno nekoliko lušči, predvsem poleti.

Doma si naredimo piling na očiščeni koži. Pripravimo si ga lahko kar z mandljevimi otrobi. Ti sicer ne vsebujejo encimov, vendar na mehaničen način odstranjujejo poroženele celice. Mandljeve otrobe zmešamo z mlačno vodo, zmes nanesemo na obraz in jo vtiramo s krožnimi gibi. Odstranimo jo s kamiličnim čajem.

Maske in obloge

Deloma so jih uporabljali že v antičnih časih. Že takrat so si tako ženske kot tudi moški dajali na obraz maske iz mandljev in čebeljega medu, kožo so si mazali z ilovico in zdravilnim blatom ter jo osvežili z oblogami, namočenimi v zeliščne izvlečke. Pri tem se do danes ni nič spremenilo. Pomembno je le to, da kožo pred nanosom maske temeljito očistimo.

kumare.jpg

Razlika med masko in oblogo

je precejšnja. Oblagati, kot že ime samo pove, pomeni položiti na kožo obloge s hranljivimi snovmi (sadje, zelenjava, zdravilne rastline). Obloge so prepustne in z njimi na površini kože ne ustvarimo neprepustnega sloja. Maska pa kožo navadno zapre, tako da v času delovanja vsrkava le zdravilne sestavine, ki so v maski.

Različni tipi kože:

- Za normalno kožo

Obloge s sadjem in zelenjavo so vitaminske z dosti vode in jih nanašamo na dva načina: ali sestavine zmešamo v gosto kašo in z njo obložimo obraz ali pa sadje stisnemo v sok in ga kot vitaminski dodatek vmešamo v podlago, denimo ovseno moko. Kašasto maso lahko pripravimo iz jagod, breskev, marelic, ananasa, grozdja, lubenic. Iz kašaste mase lahko iztisnemo sok in ga z ovseno moko zmešamo v gosto zmes, ki jo nanesemo na obraz in pustimo učinkovati 20 minut.

Obloge z zelenjavo: vzamemo lahko kumare, korenje, naribano zelje, krompir ali rdečo peso. Kumare enostavno naribamo in si jih položimo na obraz. Korenje nastrgamo, enako tudi krompir (pomaga pri gubah, saj kožo gladi in napenja). Z oblogami prekrijemo ves obraz, učinkujejo naj vsaj 20 minut.

- Za suho in izsušeno kožo

Najprej si v kožo s krožnimi gibi vtrimo dobro olivno olje, nato pa jo premažimo s stepenim rumenjakom. Prste pomočimo v mlačno vodo in z njimi narahlo masirajmo obraz, da se zmes belo speni. Maska naj učinkuje le 5 minut, nato jo speremo z mlačno vodo.

olivno.jpg

Maska z lešnikovim ali olivnim oljem: 2 žlici lešnikovega olja (lahko tudi olivnega), pol žlice medu, 1 rumenjak, nekaj kapljic limoninega soka. Olje nekoliko ogrejemo, vmešamo rumenjak, med in limonin sok. Masko porazdelimo po obrazu, nenamazane pustimo le predele okrog oči, kamor položimo v kamilice namočene kosme vate za večjo sprostitev. Masko odstranimo s kamilicami.

- Za mastno kožo

Tudi mastna koža potrebuje vitamine, le da jih moramo dati v primerno podlago: v že omenjeno sadje in zelenjavo za normalno kožo, za mastno vmešamo le še stepen beljak.

Obloga s paradižnikom: Pomaga pri odstranjevanju ogrcev. Svež paradižnik narežemo na tanke rezine in z njim prekrijemo obraz.

Maska, ki hrani in krepi kožo: Naribamo jabolko, ga zmešamo z medom in mešanico nanesemo na obraz, vrat in dekolte. Deluje naj vsaj 25 minut. Odstranimo z mlačno vodo ali kamilicami.

Maska z avokadom in medom: Avokado zmečkamo z vilicami, vmešamo čajno žličko medu in čajno žličko mastne nočne kreme. Če gostota maske ni najbolj ustrezna, ji dodamo še nekoliko smetane. Učinkuje naj 15 minut.

avokado.jpg

Maska, ki napenja kožo: Iz enega ali dveh beljakov stepemo trd sneg, dodamo nekaj kapljic limoninega soka in smetane. Mešanico nanesemo na obraz in jo čez 10 minut odstranimo z mlačno vodo.

Maska za utrujeno kožo: Potrebujemo lonček bio jogurta in žličko limoninega soka. Sestavini zmešamo in si premažemo obraz, vrat in dekolte. Namesto jogurta lahko uporabimo tudi svežo skuto.

Vir: Nedeljski dnevnik