Njeno botanično ime je Mellissa oficinalis in sodi v družino usnjatic, Lamiaceae. Je trajna zelika, ki zraste do 80 centimetrov visoko, stebla ima močna, pokončna, razvejana in štiriroba. Njeni listi so nasprotno raščeni, pri dnu so peclji zaokroženi in srčasti, robove pa ima nazobčane in rahlo dlakave. Cvetovi so bledo rumeni ali beli v zalistnih vretencih, veliki so centimeter in pol ter združeni v skupine do šest cvetov. Cveti že v juniju in vse do avgusta. Cela melisa ima prijeten, nežen vonj, ki spominja na limono, okus je aromatičen. Pri nas melisa ne raste v naravi, ampak jo gojimo na vrtovih. Potrebuje humusno zemljo, sončno in zatišno lego. Je zelo medonosna rastlina, zato jo čebelarji radi posadijo blizu čebelnjaka, saj privablja čebele, krepi pa tudi njihovo zdravje.

Zdravilni deli

Nabiramo samo liste brez pecljev ali pa cvetoče vejice, oboje sušimo v senci. Meliso je dobro porezati tik pred cvetenjem, saj imajo listi takrat čudovit vonj. Po prvem rezanju se lahko meliso poreže še dvakrat. Če liste med prsti pomečkamo, začutimo značilen limonin vonj. Posušene liste hranimo v steklenih posodah, saj ne sme priti v stik s kovino, kar velja za vse zdravilne rastline, ki jih uporabljamo za čaje v zdravilne namene. Rastlino se nabira po jutranji rosi in pri tem pazimo, da se je ne dotikamo preveč (počrni in zdravilnost se zmanjša!).

Zdravilne snovi in učinkovine: prijetno dišeče eterično olje, smola, jantarjeva kislina, rudninske snovi, citral, citranelal, aldehid, sluzi, grenke snovi, tanini, grenčine, čreslovine, razne soli organskih in anorganskih kislin.

Zdravilnost

Melisa pomaga pri živčnih glavobolih in vnetju dihal, pospešuje prebavo, blaži krče in bolečine v želodcu, deluje kot poživilo, umirja duha, odpravlja tesnobo, izboljšuje razpoloženje, spomin in zbranost. Melisa deluje blažilno na prebavne motnje in prebavila, ki so posledica stresa. Dobrodejno deluje na slabo prebavo, na vneto želodčno sluznico in na peptične razjede (to je odprta rana na želodčni sluznici), lajša menstrualne krče, predmenstrualno napetost, blagodejno deluje na bolečine in krče v sečnih organih. Dobrodošla je tudi pri prehladnih obolenjih, z njenim čajem si lahko pomagamo ob slabem ustnem zadahu (grgramo in spiramo usta). Melisine pripravke za zunanjo uporabo priporočajo pri herpesu na ustnicah, saj ima moč, da uničuje herpes in tudi druge viruse, uničuje mikrobe in zavira vnetja.

Melisine dobre lastnosti za zunanjo uporabo: uporablja se pri pikih žuželk kot obkladek, za vtiranje v kožo pri nevralgijah, oteklinah, turih in revmatizmu. V ta namen jo lahko namočimo v alkohol (tinktura) ali pa v olje. Deluje protivirusno, kar pomeni, da ustavi ali uniči rast virusne okužbe. Zaradi proti bakterijskega delovanja je dobra za kirurške obveze, saj je njena učinkovina tanin adstringent, kar pomeni, da krči tkivo, zmanjšuje in suši izcedke in izločke.

Vir: Nedeljski dnevnik