»Vesela sem, da se danes zaključuje velik izziv - odpiramo nov hematološki oddelek. Vsi se zavedamo, da težav v zdravstvu še nekaj časa ne bo zmanjkalo. A gospodarske razmere, ki se obračajo na bolje, nam omogočajo nekaj več manevrskega prostora tudi za reševanje odprtih težav v zdravstvu,« je ob današnjem odprtju poudarila predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle in posle ministrice za zdravje, Alenka Bratušek.

Še bolje preskrbljeni bolniki

Danes je pomemben dan, je ocenil predstojnik hematološkega oddelka Peter Černelč. Z njim se je strinjala tudi Bratuškova, ki je izrazila prepričanje, da bodo zaposleni na hematološkem oddelku v novih prostorih lahko še bolje opravljali svoje poslanstvo.

Smo najpomembnejša zdravstvena inštitucija v državi in tudi hematološki oddelek je edinstven v našem okolju; poskrbel bo, da bodo slovenski bolniki še bolje oskrbljeni, kot so bili doslej, je poudaril generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec.

Zmaga koalicije bolnikov in stroke

Strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras pa je ocenil, da je nov hematološki oddelek »zmaga koalicije bolnikov in stroke«. Spomnil je, da je bil projekt izpeljan v času krize, in izrazil upanje, da projekti, ki še čakajo, kot na primer urgenca, ne bodo čakali deset let kot hematologija.

Zapletov okoli urejanja in opremljanja prostorov za hematološki oddelek Interne klinike UKC Ljubljana v vseh teh letih ni bilo malo. Nazadnje se je lani zapletalo z razpisom za opremo bolniških sob. Nekdanja ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je v svojem sicer kratkem mandatu podpisala še zadnjo pogodbo za opremo.

36 postelj v 21 sobah

Predstavnica društva bolnikov z limfomom Kristina Modic je ob današnji slovesnosti izrazila zadovoljstvo, da bodo hematološki bolniki končno zdravljeni v primernih prostorih.

V novih prostorih je 36 postelj v 21 sobah, na novo so dobili sobo za intenzivno terapijo in izolacije za bolnike po presaditvi krvotvornih matičnih celic. Prostori so dokončani in opremljeni, do prihodnjega tedna pa morajo zagotoviti še njihovo mikrobiološko neoporečnost.

Bolniki v bistveno boljših pogojih

Kot je pojasnila glavna medicinska sestra oddelka Irena Katja Škoda Goričan, so zdaj močno modernizirani, imajo primerno opremo, kapacitete bodo sicer verjetno še vedno premajhne glede na potrebe, a bodo bolniki bivali v bistveno boljših pogojih.

Nekateri bolniki bodo na obravnavo še vedno čakali, na kontrolni pregled na primer tudi do šest mesecev, je povedala zdravnica na hematološkem oddelku Irena Zupan. A pogoji, v katerih bodo zdravljeni, bodo neprimerno boljši, zato upajo, da se bodo bolniki manj vračali zaradi zapletov, je poudarila.

Iščejo dodtanih 22 zaposlenih

Zdaj iščejo še dodatnih 22 zaposlenih: tri zdravnike, osem diplomiranih medicinskih sester, sedem srednjih medicinskih sester ter še nekaj laboratorijskih strokovnjakov, bolničarja in administrativnih delavcev. Škoda Goričanova upa, da bo razpis uspešen.

Černelč je spomnil, da so zaradi slabih pogojev dela v preteklih letih na hematološkem oddelku porabili bistveno več zdravil za preprečevanje okužb, ki so jih bolnikom dajali preventivno. Rezultati zdravljenja so bili dobri, a v novih prostorih se bo standard oskrbe bistveno izboljšal, tako da bo njihovo delovanje cenejše in kakovostnejše.

Selitev večkrat zamaknili

Vsa gradbeno-obrtniška dela ter oprema za 1800 kvadratnih metrov prostorov novega oddelka so vredni 12 milijonov evrov. Sprva so v UKC Ljubljana napovedovali, da se bodo v nove prostore selili že v prvih mesecih leta 2013, a se je selitev - med drugim zaradi pritožb na razpis za opremo - zamaknila do danes.

Leta 2011 je vodstvo UKC Ljubljana napovedalo, da bodo za dokončanje oddelka najeli posojilo. A se na ministrstvu za finance s takim zadolževanjem niso strinjali, ker da zanj ni pravne podlage. Februarja 2012 je vlada v času ministrovanja Tomaža Gantarja sklenila, da bo projekt financiran iz proračuna.