Solata z jagodami in šparglji

Potrebujemo: 250 g jagod, 500 g svežih zelenih špargljev, 150 g svežega/zamrznjenega graha (ali majhno pločevinko), pol skodelice (po potrebi tudi malo več) ajdove kaše, ječmena ali riža, 1 steblo pora, 3 stroke česna, velik šop svežega peteršilja, ekstra deviško olivno olje, 3 žlice limonovega soka, morsko sol ali solni cvet, sveže zmlet poper ali zdrobljen čili, naribano lupinico ekološko pridelane limone.

Priprava: Kašo operemo in po navodilih na embalaži v slanem kropu skuhamo na zob. Ko popije vso vodo, blago premešamo, da se ne sprime, in pokrito postavimo na toplo. Medtem operemo šparglje, jagode, por in peteršilj. Peteršilj nasekljamo z ostrim nožem, špargljem polomimo olesenele dele stebla in jih nalomimo na približno 2,5 centimetra dolge koščke. Por narežemo na kolesca (steblo) in trakove (listje), jagode narežemo na koščke, česen pa na lističe. V veliko ponev ali vok vlijemo malo olivnega olja, pristavimo in dodamo por ter česen. Na srednjem ognju (česen ne sme porjaveti!) sotiramo približno pet minut. Dodamo sol in poper ali čili, dodamo šparglje in grah (če je surov), premešamo in sotiramo še pet minut, da se šparglji nekoliko zmehčajo, a ostanejo krhki. Primešamo narezane jagode, peteršilj in grah (če je iz pločevinke) ter po nekaj minutah odstavimo z ognja. Za preliv zmešamo tri žlice ekstra deviškega olivnega olja, tri žlice limonovega soka in četrt čajne žličke soli (nekateri dodajo še pol žlice sladkorja ali javorovega sirupa). Mešanico prelijemo čez toplo solato in primešamo kuhano kašo oziroma riž. Po potrebi dosolimo in začinimo s čilijem ali poprom. Po želji posujemo z mletimi mandlji, orehi ali lešniki, naribanim parmezanom, praženimi pinjolami, konopljinimi semeni ali sezamom… Postrežemo toplo ali hladno.