Tekmovanja potekajo na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v organizaciji tamkajšnjega inštituta za robotiko. Organizatorji so si za cilj zadali popularizirati študij tehnike, kajti robotika, avtomatika, mehatronika, elektrotehnika in tehniška informatika so vede, ki določajo človekov prihodnji razvoj.

Letos že 15. organizirajo najstarejše slovensko robotsko tekmovanje z mobilnimi roboti RoboT. Doslej se je v vožnji lastno konstruiranih avtonomnih mobilnih robotov po labirintu pomerilo okoli 300 ekip (ločenih v kategorijah dijakov in študentov), medtem ko je za letos prijavljenih nekaj študentskih in okoli 20 dijaških ekip.

V osnovnošolskih kategorijah bo sodelovalo okoli 25 ekip v disciplini ROBOsled, vse več pa je prijav tudi v disciplini RoboCupJunior Reševanje. V tej disciplini roboti vozijo po areni, ki predstavlja ruševine po naravni katastrofi, robot pa rešuje žrtve.

Najboljši tekmovalci se na mednarodna in svetovna tekmovanj iz robotike

V disciplini RoboCupJunior Ples, kjer ekipe tekmujejo v plesu robotov usklajeno s koreografijo plesa tekmovalcev ob glasbi, bo sodelovalo sedem ekip. Letos bodo prvič sodelovale tri ekipe v novi disciplini RoboCupJunior Soccer (robotski nogomet).

Tradicionalno se bodo dijaki že osmič pomerili tudi za lovoriko RoboLiga, saj je RoboT 2014 hkrati finalno tekmovanje v seriji Slovenske robotske lige. Sočasno s tekmovanji bo potekala predstavitev robotov, zgledov njihove uporabe ter učnih materialov in opreme za pouk tehnike, računalništva in naravoslovnih predmetov.

Najboljši tekmovalci se lahko udeležijo mednarodnih in svetovnih tekmovanj iz robotike. Lani je ekipa dveh dijakov Srednje elektro-računalniške šole Maribor na svetovnem robotskem tekmovanju RoboCupJunior v Mehiki dosegla drugo mesto v eni od kategorij v disciplini RoboCup Reševanje B. Nekaj slovenskih ekip je sodelovalo na avstrijskem in slovaškem odprtem državnem prvenstvu, konec julija pa bosta dve ekipi slovenskih srednješolcev sodelovali na svetovnem prvenstvu RoboCupJunior 2014 v Braziliji.