»Vsi geografski, topografski in arheološki dokazi močno namigujejo, da gre za slavno Kolumbovo poveljniško ladjo Santa Maria,« je povedal Barry Clifford, sicer eden vodilnih podvodnih arheoloških raziskovalcev, ki je vodil raziskavo. »Sedaj moramo opraviti natančno arheološko izkopavanje razbitine.«

Pri identifikaciji ladje so poleg fotografiranja in merjenja razbitine uporabili tudi odkritja drugih raziskovalcev, ki so leta 2003 ugotovili, da obstaja velika verjetnost, da se je v bližini nahajala Kolumbova utrdba. S pomočjo podatkov o lokaciji utrdbe so nato s pomočjo podatkov iz Kolumbovega dnevnika prišli do morebitne lokacije, kjer je Santa Maria potonila.

Potonila že kmalu po prihodu v »Azijo«

Kolumbovo poveljniško ladjo so izdelali v drugi polovici 15. stoletja na severu v Baskiji na severu Španije. Kolumb jo je najel leta 1492 in se z njo s Kanarskih otokov v spremstvu Pinte in Niñe odpravil na pot čez Atlantik, da bi našel hitrejšo pot do Azije. Po 37 dneh plovbe je Kolumb prispel na Bahame, a zgolj deset tednov kasneje je Santo Mario s Kolumbom na krovu ponoči odneslo v greben ob severni obali Haitija, kjer jo je moral zapustiti. V bližnji staroselski vasi je nato pričel graditi svojo prvo utrdbo. Dva tedna kasneje je v utrdbi pustil velik del posadke, s preostalima ladjama pa se je vrnil v Španijo, kjer je kralju Ferdinandu in kraljici Izabeli predstavil zahodno pot do »Azije«.

Pravice do snemanja izkopavanja Santa Marie je že odkupila ameriška televizijska postaja History Channel, ki bo temi posvetila obsežno oddajo.