Če želimo omenjeno še izboljšati, morda v pekač dodamo le vršiček rožmarina, solato pa zabelimo z dobrim olivnim oljem, domačim jabolčnim kisom, sesekljanim česnom in morsko soljo. Komur to ne diši, naj pečenemu kifeljčarju priloži popečene šparglje in prav tako popečen ali surov mladi sir. V to zgodbo lahko vključimo celo jagode. Dodamo jih listnati solati, iz zabele izvzamemo česen in jabolčni kis ter ga nadomestimo z balzamičnim, vse skupaj pa potresemo denimo z zdrobljenimi oreščki, pinjolami ali raznimi semeni, po želji tudi s parmezanom. S kifeljčarjem in mladim krompirjem nasploh lahko v nasprotju s splošnim prepričanjem pripravljamo pravzaprav katerokoli krompirjevo jed, tudi pražen krompir in celo pire, cvreti v olju pa bi ga bilo skoraj škoda. A če se vam zahoče prav takšnega, v resnici ni resnejše ovire. Sicer pa poskusite katerega od naslednjih preizkušenih receptov; resda niso pretirano mesni, a če vas je volja, si mirno dajte duška.

Kifeljčar s česnom iz pečice

Potrebujemo 460 g kifeljčarja, 4 glave česna, ekstra deviško olivno olje, morsko sol.

Pečico segrejemo na 180 °C in pekač namažemo z oljem. S česna odstranimo suho zunanjo lupino, a pazimo, da ostanejo glave cele. Na vrhu jim porežemo kapice in jih premažemo z olivnim oljem. Kifeljčar očistimo in stresemo v naoljen pekač. Dodamo česnove glavice in vse skupaj za približno 40 minut postavimo v segreto pečico. Pečen krompir razdelimo na krožnike in na vsakega dodamo po eno česnovo glavo, da si jedec iz nje iztisne pečen česen, ki ga uživa skupaj s krompirjem.

Pražen kifeljčar z mlado čebulo

Potrebujemo 500 g kifeljčarja, 1 šopek mlade čebule, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol, ščepec ostre mlete paprike, 10 strokov mladega česna, 3 vejice timijana.

Krompir temeljito očistimo in operemo. V ponvi segrejemo olivno olje in dodamo krompir. Počasi ga pražimo deset minut. Česen olupimo, čebulo očistimo in podolžno razpolovimo ter vse skupaj stresemo h krompirju, potem pa med občasnim mešanjem pražimo pet minut. Začinimo s soljo in papriko, potresemo z osmukanim timijanom in zalijemo z decilitrom vrele vode. Pokrijemo in počasi dušimo slabih 15 minut, da se krompir zmehča. Ponudimo z zeleno solato ali kot prilogo k jedem z žara.

Kifeljčar z osličem iz pečice

Potrebujemo 1,20 kg težkega očiščenega jadranskega osliča, 1 kg kifeljčarja, ekstra deviško olivno olje, sok 1 limone, 2 dl malvazije, 4 stroke česna, morsko sol, sveže zmlet poper, 1 lovorov list, 2 mlada vršička rožmarina.

Osliča operemo, osušimo ter znotraj in zunaj prelijemo z limonovim sokom, potem pa ga v pokriti posodi ali sveži plastični vrečki eno uro mariniramo v hladilniku. Krompir očistimo in operemo ter osušimo. Pečico segrejemo na 180 °C. V pekač vlijemo malo olivnega olja in ga razmažemo po vsem pekaču. Na sredino postavimo marinirano ribo, okoli pa natresemo krompir. Potisnemo v segreto pečico in pečemo 15 minut. Med tem česen olupimo in razpolovimo. V lončku pristavimo 0,5 dl olivnega olja, vino, razpolovljen česen, lovorova lista, rožmarin in poprova zrna, zavremo in odstavimo. Pekač vzamemo iz pečice. Krompir posolimo in premešamo, potem pa vse skupaj prelijemo s česnovo zavrelico. Pekač še za približno 20 minut (oziroma po potrebi) potisnemo v pečico, da se riba in krompir spečeta. Vmes ribo nekajkrat prelijemo s tekočino v pekaču, krompir pa premešamo. Osliča s kifeljčarjem na mizo postavimo kar v pekaču. Zraven ponudimo zeleno solato in enako vino, kakršnega smo uporabili pri pripravi.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)