Da Honda na kakšnem področju zvišuje standarde in pionirsko vpeljuje novo tehnologijo, ni novost. Tako je pri njihovih avtomobilih, da ne govorimo o vrtnih napravah, podobno pa je tudi na področju izvenkrmnih štiritaktnih motorjev.

Prvič smo o Hondnih izvenkrmih motorjih in čolnih pisali v maju 2010, ko so nam pri Hondi v preizkus posodili trimetrski napihljiv čoln Honwave z motorjem s 5 konjskimi močmi. Čeprav je bil zložen v škatli, nas to ni zmotilo, saj sestavljanje ni bilo zahtevno. Ugotovili smo, da lahko dve osebi čoln sestavita in ga začneta uporabljati že v eni uri. Čoln Honwave T30-AE2 z motorjem Honda BF5 SU je namenjen največ štirim osebam, pri čemer sta način in hitrost vožnje prilagojena povečani teži. Ob takšni posadki je 54-kilogramski čoln najbolj uporaben kot pomožno plovilo na jadrnici, za dve osebi pa je ob mirnem morju primeren tudi za krajše izlete vzdolž obale, saj lahko pluje s hitrostjo do devet vozlov.

Dodatne ojačitve za večjo trdnost

Čoln je opremljen s sestavljivim aluminijastim dnom in dodatnimi stranskimi ojačitvami, ojačene so tudi zadnje komore (to pomeni, da je možno shranjevanje v pokončnem položaju), zaradi česar je za svojo velikost presenetljivo trden. Ko v takšnem čolnu stojimo na dveh nogah, je občutek najprej sicer nekoliko neprijeten, a zgolj zaradi gibanja čolna na vodi. Kljub majhnosti pa ni čutiti nikakršnega upogibanja ali deformiranja dna med vkrcanjem ali premiki posadke znotraj čolna. Pri trdnosti čolna sta bistvena kakovostno dno in zadnja stranica, izrazito pa vplivajo tudi dimenzije tub. Večji premer omogoča bolj zanesljiv nadzor med hitrejšo plovbo, pa tudi udobnejše premikanje po čolnu. Čolni Honwave imajo tube s premerom med 42,5 in 49 centimetrov.

Večji motorji niso potrebni

Model T30-AE2 ima dno iz aluminijastih panelov, medtem ko je dbo pri nekaterih drugih modeli z lesenimi letvicami ali zgolj napihljivo. Slednje je za vožnjo najbolj udobno, poleg tega pa pripomore k boljši stabilnosti in plovnosti. Aluminijasto dno skupaj z drugimi ojačitvami in velikimi tubami omogoča namestitev večjih izvenkrmnih motorjev. Honda za preizkušeni model dovoljuje motorje z močjo vse do 15 konjskih moči, kar je za takšno plovilo kar veliko. Pri dani velikosti in trdnosti čolna motor s petimi konjskimi močmi več kot zadošča – ne nazadnje je zgolj z voznikom dosegel za svojo velikost precej adrenalinskih 11 vozlov. A takšni čolni niso namenjeni doseganju hitrosti. Kljub napihljivi kobilici je njihova stabilnost manjša, zaradi izjemne odzivnosti motorja in hitrega manevriranja pa je nujna tudi uporaba varovalke, ki ob padcu izključi motor. Bolj kot hitrost nas pri napihljivih čolnih teh dimenzij zanimajo nadzor, trdnost in stabilnost ter usklajenost s priporočenim izvenkrmnim motorjem. Honda pri vsem tem nikakor ne razočara in več kot upraviči svoje dobro ime. (jb)