Večina nas je seznanjena z učinkovitostjo takšnih sistemov pri hlajenju in razvlaževanju, manj pa je znano, da so sodobne klimatske naprave tudi ena izmed najugodnejših možnosti ogrevanja skozi vso sezono in da k dobremu počutju ne prispevajo zgolj z uravnavanjem ustrezne temperature. Tu imamo v mislih predvsem napredno filtracijo in ionizatorje. Klimatske naprave Mitsubishi Heavy Industries in Airwell so s svojo učinkovitostjo in naprednimi funkcijami uporabne vse leto, hkrati pa skrbijo tudi za svojo čistost.

Ogrevanje s klimatsko napravo

Klimatske naprave delujejo po sistemu toplotne črpalke, ki temelji na zakonih termodinamike in fizike, s pomočjo katerih lahko prestrezamo energijo iz okolice in jo za ogrevanje ali hlajenje uvajamo v bivalne prostore. S toplotno črpalko lahko prostore ogrejemo enako prijetno kot s tradicionalnimi načini ogrevanja, vendar je toplotna črpalka pri tem bolj učinkovita in ekonomična. Pri delovanju potrebujemo samo električno energijo za pogon elektromotorja kompresorja, pri čemer lahko z eno vloženo kilovatno uro elektrike, pridobimo okoli 4 kWh hladilne moči poleti in približno 5 kWh toplotne energije pozimi. Klimatske naprave lahko uporabimo kot edini vir ogrevanja ali v kombinaciji z obstoječimi sistemi ogrevanja.

Delovanje nekaterih klimatskih naprav je možno vnaprej nastaviti za ves teden s po štirimi različnimi režimi za posamezen dan. To je pri napravah Mitsubishi Heavy Industries sedaj možno tudi s standardno priloženim daljinskim brezžičnim upravljavcem. Pri večini modelov so tovrstne nastavitve možne tudi preko opcijskega stenskega upravljavca z velikim zaslonom na dotik.

Filtracija in ionizator

Antialergeni filter je nova unikatna rešitev iz razvoja Mitsubishi Heavy Industries, ki nevtralizira vpliv cvetnega prahu, pršic, bakterij in drugih alergenov v prostoru.

Fotokatalitski filter ohranja zrak čist in prijeten, zahvaljujoč dvojnemu delovanju filtracije in osveževanja. Filter se regenerira sam, opere se ga pod vodo in posuši na zraku.

Naravni encimski filter – naravni sterilizirajoč encimski filter v nasprotju s tradicionalnimi filtri ne vsebuje kemičnih snovi ali težkih kovin.

24-urni ionizator zagotavlja enako količino negativnih ionov kot v gozdnatih območjih. Deluje ves čas, neodvisno od uporabe klimatske naprave.

Ohranjanje čistosti

Funkcija samočiščenja – preprečevanje plesni: zahvaljujoč funkciji samočiščenja se vse komponente notranjih enot avtomatsko razkužujejo ter tako preprečujejo širjenje plesni in odstranjujejo njihove vonjave. Ta funkcijo zaženemo po koncu delovnega cikla naprave.

Sistem zaustavljanja alergenov – funkcija za odstranjevanje alergenov nevtralizira učinek alergenov na površini alergenskega filtra. Delovanje lahko traja do uro in pol in se samodejno ustavi.

Antibakterijska obdelava lopatic ventilatorja – plastične komponente lopatic ventilatorja so narejene iz antibakterijskega materiala, zato so bolje odporne proti plesni in mikrobom.

Kljub vsem naprednim funkcijam samočiščenja in filtracije se priporoča strokoven pregled in dezinfekcija naprave s strani pooblaščenega serviserja na vsako leto ali dve, odvisno od načina uporabe.

Ko se boste odločali za nakup klimatske naprave, razmišljajte o vseh prednostih, ki jih lahko pridobite s skrbno izbrano in postavljeno napravo. Pri izbiri in umestitvi vam svetujemo v podjetju Minergia, kjer ponujamo širok program klimatskih naprav japonskega proizvajalca Mitsubishi Heavy Industries in francoskega proizvajalca Airwell ter mnogo drugih rešitev za varčno zagotavljaje udobnih bivalnih razmer. Obiščete nas lahko tudi na sejmu Energetika v Celju med 20. in 23. majem. Razstavljali bomo v dvorani L, na prostoru 44.