Soba naj bi bila svetla, sedežna garnitura pa udobna in neobčutljiva, da bova na njej lahko poležavala ob branju in gledanju televizije. Potrebujeva tudi dobro idejo za regal za knjige, ki jih je zelo veliko. Ker so težke, bo verjetno regal in drugo naredil mizar. Zelo vam bova hvaležna za kakršen koli nasvet! Jan in Ina

Odgovor: Narisala sem vama preurejeno dnevno sobo in obstoječo razporeditev opreme obrnila na glavo. Vsi pohištveni elementi – tako nizki za televizijo, kot tudi visoki, regalni elementi za knjige – naj bodo beli. Globina elementov naj ne bo več kot 40 centimetrov, kar zadošča za knjižne police in televizor. Če jo potrebujeta, imata lahko v knjižnem regalu izvlečno delovno površino.

Sedežna garnitura je lahko udobna kotna, saj prostor to dopušča. Usnje je zagotovo prijeten in neobčutljiv material, pa tudi tekstilno usnje je zelo primerno za sedežno garnituro. Vsekakor pa naj bo svetlih barv. Priporočam belo, saj je vzdrževanje te nezahtevno, kar vem iz lastnih izkušenj.

Na tla položite parket, morda jesenov, ki je zelo svetle barve. Zavese naj bodo bele, medtem ko so lahko dekorativne zavese in preproga bolj živih barv – morda v pistacija zeleni ali oranžni barvi.

Upam, da vam bodo moji predlogi pri prenovi v pomoč.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.