Na mednarodnih strokovnih sejmih Energetika in Terotech-Vzdrževanje bodo na enem mestu združeni ključni predstavniki energetike in industrijskega vzdrževanja širše regije. Iz družbe Celjski sejem, d. d., ki je organizator sejmov, sporočajo, da bo njihovo sejmišče v štirih sejemskih dneh stičišče inovativnih razvojnih rešitev z odgovornostjo do okolja.

Predstavljene bodo najpomembnejše blagovne znamke

»Na sejmišču se bodo predstavile najpomembnejše blagovne znamke, tržni liderji na globalnem nivoju, v strokovnem obsejemskem programu pa bodo svoja mnenja soočili najbolj vidni predstavniki stroke in odločevalskega okolja,« pred odprtjem sejemskih vrat pojasnjuje izvršna direktorica družbe Celjski sejem, d. d., Breda Obrez Preskar in dodaja, da bo tokrat prvič na sejmišču ves čas sejemskega dogajanja s svojo pisarno prisotno tudi ministrstvo. To bo ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ki je letos tudi častni pokrovitelj sejemskega dvojčka. Obiskovalci in razstavljavci se bodo tako lahko oglasili tudi v sejemski pisarni ministrstva, kjer bo prvi in zadnji sejemski dan prisoten tudi minister Samo Omerzel.

Ministrstvo bo na sejmišču predstavilo prve smernice nastajajočega Energetskega koncepta Slovenije. V Energetskem konceptu Slovenije bodo zapisane strateške usmeritve, ki bodo imele dolgoročne posledice ne le za slovensko energetiko, temveč tudi širše. Pri postavljanju razvojnega koncepta slovenske energetike bodo po besedah ministra Omerzela ključni odgovori, kako zagotoviti konkurenčno, okoljsko sprejemljivo in zanesljivo energetiko, ki ne bo sama sebi namen, ampak bo primarno služila državljanom in gospodarstvu. Minister bo s sodelavci nastajajoči Energetski koncept Slovenije predstavil že prvi sejemski dan (21. maja), neposredno po uradni otvoritvi sejmov, na kateri bodo podeljena tradicionalna sejemska priznanja.

O cenah energije v naslednjih petih letih

Sejma bosta dala odgovore na številna druga aktualna vprašanja. Med drugim bo razprava tekla o tem, kako bodo cene energije v prihodnjih petih letih vplivale na poslovne in zasebne stroške in kako jih bo mogoče uspešno upravljati. Po prepričanju strokovnjakov je skriti vir energije prihodnosti učinkovita raba energije (URE). Poslovni javnosti je tako posebej namenjena delavnica Učinkovita raba energije v industriji, ki jo zadnji sejemski dan (23. maja) pripravlja Center za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan. Na delavnici bodo skušali odgovoriti na vprašanja, kako trajnostno povečati proizvodne zmogljivosti ter kako nenehno izboljševati okoljsko, energetsko in gospodarsko učinkovitost oziroma zmanjševati rabo neobnovljivih virov energije v vseh segmentih proizvodnega postopka. Vse štiri sejemske dni bodo na sejmišču prisotni tudi energetski svetovalci pod okriljem Eko sklada, ki bodo odgovarjali na vprašanja strokovne in splošne javnosti. »Svetovalci energetsko svetovalne mreže ENSVET bodo na voljo za brezplačno energetsko svetovanje s področij URE in obnovljivih virov energije, ki so nam v pomoč pri obnovi obstoječih stanovanjskih stavb ali pri snovanju optimalnih rešitev za novogradnje,« pojasnjuje Breda Obrez Preskar.

Pestre obsejemske dejavnosti

Štiridnevno sejemsko dogajanje pa med drugim prinaša še okroglo mizo o širši javni koristi obnovljivih virov energije, ki jo pripravlja revija Varčujem z energijo (21. maja). Na Plinskem forumu o dogajanju na trgu zemeljskega plina v Sloveniji in regiji JV Evrope (22. maja), ki ga pripravlja Energetika.NET, se razpravljavci ne bodo mogli ogniti vročemu vprašanju o prihodnosti slovenskega kraka ruskega plinovoda Južni tok. Sekcija instalaterjev-energetikov OOZ Maribor in OZS na sejmih pripravlja že tradicionalni Dan slovenskih instalaterjev-energetikov (20. maja), na državnem prvenstvu pa se bodo tradicionalno pomerili njihovi mladi kolegi, dijaki srednjih poklicnih šol, ki se izobražujejo za poklic instalater strojnih instalacij (21. maja). Mladi dijaki, študenti in raziskovalci bodo svoje znanje – svoje raziskovalno-razvojne projekte in aplikativne rešitve, znova predstavili tudi v okviru Platforme znanja za prihodnost, ki so jo v Celjskem sejmu prvič predstavili aprila 2013 na štirih industrijskih sejmih.

Podrobnejši pregled dnevnega dogajanja na sejmišču in seznam razstavljavcev sta dosegljiva na spletni strani www.ce-sejem.si. Sejma bo možno obiskati vsak dan od 9. do 18. ure. Cena vstopnice za odrasle je 8 evrov, za šolarje in študente pa 5,5 evra. Na območju sejmišča bo omogočeno brezplačno parkiranje. (sč)