Je vaša spalnica velika ali majhna? Če živite v hiši, si lahko privoščite večji spalni prostor, v katerem se ne počutite utesnjeni, v stanovanjskih blokih, še zlasti starejših, pa so spalnice navadno manjše. Opremo takih spalnic prilagodite velikosti prostora, ne da bi vanj natrpali preveč pohištvenih elementov. Ne pozabite, da boste v spalnici počivali in si nabirali novih moči, zato naj bo ta prostor čim bolj zračen in prehoden.

Izberite kakovostno posteljno vzmetnico

Osrednji kos pohištva je seveda postelja – zakonska ali enojna. Ne zadovoljite se z manj kakovostno, raje izberite posteljo, ki vam bo dolgo služila in na kateri se boste resnično dobro spočili. Posteljno ogrodje naj bo čim širše in dovolj dolgo tudi za visoke postave, da vam ne bo treba krčiti nog. Če je spalnica dovolj velika, izberite klasično zakonsko posteljo s širino 180 centimetrov (lahko tudi 200) in dolžino 200 centimetrov, lahko pa par, če je spalnica tesna, udobno spi tudi na 160 ali 140 centimetrov široki vzmetnici.

V trendu so posteljna ogrodja z visokim vzglavjem, še posebno oblazinjenim, ki so osrednja točka prostora. Posteljni vložek naj bo udoben, a ne premehak, da vas ne bo bolela hrbtenica. V trgovinah je danes na voljo velika izbira vzmetnic z različnimi sistemi polnjenja, tudi s priljubljeno spominsko peno, dobi pa se tudi posebna medicinska ležišča. Odlična možnost so vzmetnice, ki so z meritvami popolnoma prilagojene vaši teži in spalnim navadam ter jih je moč kupiti tudi pri nas. Pred nakupom pa se vsekakor ulezite na ležišče in preverite, ali vam povsem ustreza.

Garderobna soba ali vgradne omare?

Če je le možno, spalnico ne opremljajte s pohištvom (z izjemo nočnih omaric, predalnika, klopi ob posteljnem vznožju, naslonjača ali otomane). V na novo zgrajenih hišah in stanovanjih so spalni prostori večinoma urejeni tako, da je iz njih možen dostop do ločene garderobe, kar je idealno, saj soba tako ni preobremenjena z velikimi omarami. Garderobno sobo si tako lahko uredite po svojih željah z izvlečnimi obešalniki, policami, predali in podobnim, vanjo pa lahko postavite tudi fotelj ali mizico za odlaganje.

Najboljši približek garderobnega prostora so vse bolj priljubljene vgradne omare, ki zamenjujejo klasične visoke garderobne omare. Njihova prednost je, da jih lahko naročimo po meri ter tako izrabimo sleherni centimeter prostora v dolžino in širino, pa tudi v višino, saj segajo do stropa. To je še posebno pomembno, če je spalnica neobičajne oblike ali pa gre za podstrešni prostor s poševno steno. Izbor vgradnih omar je v trgovinah bogat, zato boste brez težav našli primerno za slog svoje spalnice in svojo denarnico. In tudi notranjo ureditev omare si lahko izberete po željah in potrebah.

Sproščujoče barve in barvni poudarki

Kakšen naj bo slog spalnice? Če je celotno stanovanje urejeno v klasičnem slogu, naj bo taka tudi spalnica, če pa imate radi sodobno opremo, boste verjetno tako opremili tudi spalni prostor. Ne nazadnje je spalnica intimno svetišče stanovanja, v katerem se morate počutiti udobno. Če ste pristaš lesenega pohištva, izberite pravi les brez škodljivih premazov, ki je v spalnici najbolj zdrav. Pohištvena oprema je lahko v naravni barvi lesa, lahko pa se odločite tudi za pobarvanega. Če so vam pri srcu, lahko izberete močnejše barve, vendar naj bo osnovno pohištvo barvno umirjeno, medtem ko lahko živahnejše barvne poudarke ustvarite z dekorativnimi dodatki.

Naj vas spalnica vedno znova toplo pozdravi z barvami, ki vas sproščajo in umirjajo. Pastelne in svetle barve so na splošno primernejše za prostore, ki so namenjeni počitku, zato zidove odenite v nežnejše barvne odtenke. Za poudarek posamezne stene, na primer nad posteljnim vzglavjem, lahko uporabite tapeto z diskretnim vzorcem ali pa fototapeto s pomirjujočim motivom. Za dodatne barvne poudarke naj poskrbijo okrasne blazine, dekorativni predmeti in spominki na nočnih omaricah ali predalniku ter posteljnina in posteljno pregrinjalo. Tu si lahko privoščite tudi drznejše vzorce in barvne kombinacije.

V trendu je razsvetljava z led-svetili

Pozabiti ne smemo tudi na primerno razsvetljavo. Ta se nam v spalnici morda ne zdi pomembna, vendar močno poudari občutek prostora in barv v njem. Naravna svetloba je vedno najlepša, zato spalničnih oken ne zastirajte s težkimi zastori, ampak izberite lahne in svetle zavese. Ponoči okna zastrite s temnimi roloji ali roletami. Osrednja stropna svetilka in svetilki na nočnih omaricah že dolgo niso več edina svetila v tem prostoru. Novi trendi narekujejo osvetlitev z varčnimi led-svetili ob posteljnem okvirju, nad vzglavjem postelje in ob robu omar ali pa za poudarek arhitekturnih elementov prostora. Za romantične večere pa prižgite svečke in uživajte v sproščenem vzdušju.