Član poslanske skupine nepovezanih poslancev Peter Vilfan je predsednika državnega zbora Janka Vebra včeraj obvestil, da nepreklicno odstopa z mesta poslanca. Kot razlog je navedel sobotno prometno nesrečo v Ljubljani, v kateri je pod vplivom alkohola trčil v 84-letnega pešča, ki je po njegovih besedah utrpel zlom roke, podplutbe in odrgnine. »V času dogodka sem imel v krvi 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka – meja je 0,25,« je v izjavi za javnost priznal Vilfan. Pojasnil je: »Sobotno popoldne sem preživel v družbi prijateljev in očitno popil pivo preveč. V prepričanju, da nisem spil preveč in da sem sposoben vožnje, sem se odpravil domov, pri tem pa je prišlo do neljubega dogodka.« Kot je še dodal, je poškodovanca, ki so ga reševalci odpeljali v ljubljanski klinični center, tam obiskal že v soboto in se mu opravičil. »A to ne spremeni dejstva, da sem storil napako, ki jo izjemno obžalujem in ki terja od mene odgovornost, da odstopim s položaja poslanca Državnega zbora RS.«

Vilfana čaka kazenska ovadba

Na ljubljanski policijski postaji so prometno nesrečo potrdili. Konkretnejših podatkov o vinjenosti voznika pa niso želeli dajati, saj je moral ta zaradi povzročitve hude telesne poškodbe po alkotestu opraviti tudi strokovni pregled v zdravstveni ustanovi. Rezultate tega pregleda policija še čaka in jih bo posredovala tožilstvu.

Ob začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja bo namreč Vilfana doletela tudi kazenska ovadba, saj ima po pojasnilih policije prometna nesreča znake kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Čeprav se je Vilfan včeraj odpovedal poslanski funkciji v slovenskem parlamentu, pa še vedno ostaja kandidat za poslanca evropskega parlamenta. O umiku kandidature je sicer razmišljal že ob izstopu iz poslanske skupine PS po izvolitvi Zorana Jankovića za predsednika stranke, a zakonodaja tega ne dovoljuje. Ker je uvrščen na zadnje, osmo mesto kandidatne liste, možnosti za izvolitev v evropski parlament skorajda nima.

PS z enim poslancem več

Že prej, februarja letos, je Vilfan odstopil tudi s položaja ljubljanskega mestnega svetnika. Takrat je pojasnil, da je Janković na žalost v zadnjem času vedno bolj obremenjen z obtožbami o nepravilnostih, in med razlogi za svojo odločitev navedel tudi vse bolj neplodne, destruktivne in obtožb polne seje sveta.

V državnem zboru naj bi Vilfana nadomestila širši javnosti neznana Alenka Lampe, sicer mariborska bančnica, ki je za STA povedala, da bo mandat sprejela. Delovati namerava v okviru poslanske skupine PS, ki bo tako po novem imela imela 14 poslancev, medtem ko jih bo v poslanski skupini nepovezanih poslancev, ki so se od PS odcepili po Jankovićevi izvolitvi na mesto predsednika stranke, ostalo le še 10. mk