Že na kvalifikacijah je kazalo, da bodo vsi tisti, ki so potihoma računali, da bodo tekmeci na začetku evropskega dela sezone, v Barceloni je bila peta letošnja dirka, ujeli ekipo Mercedesa, pošteno razočarani. Tako Hamilton kot Rosberg sta bila predaleč za vse zasledovalce, slika pa se je nato ponovila tudi na dirki. Na startu je Hamilton vse stvari postavil na svoje mesto, Rosberg je nekoliko zaspal, kar se je na koncu dirke pokazalo kot odločujoče. Nato sta iz kroga v krog povečevala prednost in se dejansko osredotočala zgolj drug na drugega, v njunih ekipah so se »igrali« z različnimi scenariji menjave pnevmatik, na koncu pa so odločale desetinke sekunde.

»Zmaga, četrta zapored, je seveda več kot sladka, saj sem si jo moral pošteno prigarati. Od prvega do zadnjega kroga se nisem mogel prav nič spočiti, Nico je bil stalno na preži, da naredim kakšno napako. Nisem bil zadovoljen z dirkalnikom, stalno so mi morali sporočati, kje na stezi izgubljam največ časa. Če potegnem črto, lahko ugotovim, da je bil Nico tokrat hitrejši od mene. Na mojo srečo ne toliko, da bi me z lahkoto prehitel. Ker sem moral voziti brez napak, sem bil res previden, in tako mi je uspelo zadržati prvo mesto. Na koncu ste videli, kako tesno je bilo med nama, odločale so desetnike. Še en krog ali celo samo pol kroga, pa bi me Nico prehitel,« je povedal 29-letni Britanec Lewis Hamilton, ki je dosegel svojo prvo zmago v karieri v Španiji.

Rosberg, ki je v cilju zaostal za vsega šest desetink sekunde, je bil vidno razočaran in moštvenemu kolegu ni namenil prav veliko besed. Vseeno je Nico Rosberg izjavil: »Moj start je bil katastrofalen. Če bi mi uspelo prehiteti Lewisa v prvem ovinku, bi se dirka razpletla povsem drugače. Res, le en krog in prišel bi mimo Lewisa, ki je imel nekaj težav s pnevmatikami. Vso dirko sem ga lahko tesno spremljal, napasti pa zares nisem mogel, ker sva bil tako zelo izenačena. Na koncu so odločale malenkosti, pnevmatike na primer, a te prednosti žal nisem zmogel izkoristiti. Vseeno vemo, da imamo zelo dober paket in da je pred nami še veliko dirk in lepih priložnosti, da spet pridem na prvo mesto v skupni razvrstitvi.« Ne on ne Lewis Hamilton pa nista, kot sta povedala po dirki, niti približno pričakovala, da bosta v cilj pripeljala s takšno prednostjo pred recimo Red Bullom. Tretjeuvrščeni Daniel Ricciardo je imel namreč skoraj 50 sekund zaostanka, kar nakazuje, da Mercedes trenutno leti s svetlobno hitrostjo, tekmeci pa ga lovijo na parni pogon.

Zadnji krogi so tudi pri Nikiju Laudi poskrbeli za povišan srčni utrip. »Zadnji krogi so bili res napeti, malce me je bilo strah, da bo Nico hotel preveč in da bo tvegal vse, da bi prehitel Lewisa. Oba dirkača imata sicer proste roke in se sama odločata, kaj bosta naredila na stezi. Seveda je zadnje, kar si želimo, da bi trčila in bi oba ostala brez uvrstitve. Hamilton je enostavno vse naredil prav, čeprav je imel več težav z dirkalnikom kot Rosberg. Trenutno je res v odlični formi, Rosberg pa mu je tik za petami, tako da drug drugega ženeta k še boljšim rezultatom. Če je kdo ugibal, ali pri Mercedesu nekako od zunaj nadzorujemo, kaj se dogaja na stezi, smo to tudi tokrat ponovno zanikali.«

Daniel Ricciardo je bil najboljši med preostalimi »žalujočimi«, saj je vzel tisto, kar sta Mercedesova dirkača prepustila tekmecem. »Mercedesa sta bila veliko predaleč, da bi lahko kar koli pričakoval. Tako je bilo tretje mesto največ, kar je bilo možno osvojiti od vidnejših uvrstitev na tej dirki. Ponujeno priložnost sem izrabil, a čaka nas res ogromno dela, da ju bomo ujeli,« je povedal Daniel Ricciardo, ki pa mu je vseeno uspelo ugnati Sebastiana Vettla, ki je dirko končal kot četrti. Nemcu je namreč uspelo ujeti korak z zasledovalci, ob vseh težavah, ki so ga spremljale ta konec tedna, je četrto mesto velik uspeh. Na prostih treningih mu je ponagajala elektrika na dirkalniku, zato je naredil vsega nekaj krogov, na kvalifikacijah je bil deseti, zaradi menjave menjalnika pa je dirko začel celo kot 15., saj si je prislužil pet kazenskih startnih mest zaradi tehničnega posega na dirkalniku.

A priti s 15. na četrto mesto na stezi, ki ni ravno »najprijaznejša« za prehitevanje, je velik uspeh. »Vsekakor sem bolj užival kot na zadnjih nekaj dirkah. Vedno bolje razumem dirkalnik, tudi slog vožnje sem moral malce prilagoditi. Dirkalnik ni bil slab, a moramo še delati pri izboljšavah, proti koncu dirke sem moral malce upočasniti vožnjo, ker je bila poraba goriva prevelika. Vožnja v koloni ne pomaga pri lovu za najhitrejšimi, posebno v Barceloni začne sprednji del dirkalnika zelo drseti, in potem se toliko prej poslovijo pnevmatike. Veliko boje mi je šlo, ko sem se otresel prometa. Ne bi rad preračunaval, kaj bi bilo, če bi dirko začel z boljšega startnega mesta, zadovoljen sem z doseženim, zdaj moramo biti potrpežljivi in nadaljevati začeto delo,« se dobro zaveda voznik Sebastian Vettel.

Po dirki so bili slabo razpoloženi pri Ferrariju, obema dirkačema je ostal grenak priokus, saj sta za zmagovalnim parom zaostala za skoraj en krog, Raikkonen tudi dejansko je. Še več, celo ekipa Williamsa je resno načela njihov položaj med zasledovalci Mercedesa. Finec po dirki ni bil pripravljen dajati veliko izjav, saj je vidno razdražen kaj hitro zapustil dirkališče, kar kaže na to, da mu je ekipa nekako vsilila strategijo dveh postankov v boksih, medtem ko je bil šestouvrščeni Alonso trikrat v boksih. Naslednja dirka bo 25. maja v Monaku, ki ima povsem svoje zakonitosti in seveda tudi svoje posebne čare.