Prva slovenska atletska zmaga na mitingih diamantne lige (pred tem so bili mitingi zlate lige, na katerih so slovenski atleti v preteklosti že zmagovali) je prišla ob nepričakovanem času. Martina Ratej se namreč na prvi miting v Doho ni odpravila preveč optimistična, saj je imela pri pripravah na sezono nekaj težav. Trener Andrej Hajnšek je celo napovedoval, da bi bil zadovoljen z metom okoli 61 metrov, izkazalo pa se je, da je slovenska rekorderka v metu kopja dvakrat celo presegla mejo 65 metrov. Torej znamko, ki na vseh velikih tekmovanjih zagotavlja uvrstitev na zmagovalni oder.

Lanska sezona je bila za Martino Ratej izjemno stresna. Potem ko je na svetovnem prvenstvu v Moskvi doživela veliko razočaranje in se sploh ni uvrstila v finale, je v Rusiji napovedala spremembe. V zraku je viselo celo sodelovanje z Andrejem Hajnškom, ki ima največ zaslug za to, da je Štajerka sploh postala vrhunska atletinja ter da je v zadnjih letih stalna finalistka v metu kopja na velikih tekmovanjih. Ratejeva in Hajnšek sta vendarle našla skupni jezik, slovenska atletinja pa je za to sezono še okrepila svojo ekipo. Tako sta na posameznih področjih Hajnška razbremenila Kocuvan in Kopitar, več pa se tudi posveča psihološki pripravi.

»Z Martino sva konec tedna strnila nekaj vtisov. Danes se začenja štiritedenski vadbeni ciklus, ki bo izjemno pomemben. Najprej bo treba umiriti strasti in se posvetiti delu. Ne glede na dosežek v Dohi ima Martina še zelo veliko rezerve pri tehniki meta. Prav temu delu se bomo v naslednjem mesecu najbolj posvetili,« pravi Andrej Hajnšek. »Verjetno se bova že danes natančneje pogovorila, kakšni bodo Martinini načrti v nadaljevanju sezone. Zaenkrat je zanesljivo le to, da bo na začetku junija tekmovala na drugem letošnjem mitingu za diamantno ligo v Rimu, kjer bo poskušala izboljšati državni rekord. Če bo zelo uspešna, se bo treba odločiti, ali bo odpotovala na naslednji miting v New York in v skupnem seštevku diamantne lige poskušala poseči po najvišjih dosežkih ali bo morda bolje, da ostane v Evropi.«

Čeprav je Hajnšek pred mitingom v Dohi napovedoval, da bi bil zadovoljen z daljavami okoli 61 metrov, je včeraj dejal, da besede niso bile povsem odkrite. »Če ste poslušali Martino, potem vam je bilo lahko hitro jasno, da jo v diamantni ligi zanimajo prva tri mesta. Osebno z izjavami nisem želel ustvarjati nobenega dodatnega pritiska, zato sem bil nekoliko previdnejši. Kljub temu lahko priznam, da me je konstantnost metov v Dohi pozitivno presenetila. Kot sem že omenil, pa je pomembno, da ima Martina še nekaj rezerve,« je razlagal Hajnšek in poudaril, da je vesel, da je njegova varovanka okrepila trenersko ekipo. »Dejansko se z Martino vsi pogovarjamo podobne stvari. Bistvo vsega sodelovanja je, kako vse skupaj dojame Martina.«

Ne glede na dosežek v Katarju, kjer se Martina Ratej od nekdaj odlično počuti, Hajnšek poudarja, da glavni cilj sezone ostaja nespremenjen. »Načrt treninga imamo takšen, da naj bi bila Martina najboljša avgusta na evropskem prvenstvu v Zürichu. Morda se to v rezultatskem smislu ne bo poznalo, naj bi pa imela zanesljivo boljše povprečje metov. V tem trenutku je najpomembnejše, da bo Martina ostala zdrava ter da bomo lahko realizirali vadbeni program,« je sklenil Hajnšek.

Prav v zadnjih Hajnškovih besedah se skriva bistvo celotne sezone, vsaj kar zadeva uspešnost Martine Ratej na evropskem prvenstvu. Atletinja celjskega Kladivarja bo imela namreč v Švici izjemno priložnost, da na velikem tekmovanju osvoji svojo prvo kolajno. Še posebno ker sta dve izmed treh najboljših evropskih metalk zadnjih let noseči. Naraščaj namreč pričakujeta Rusinja Maria Abakumova in Nemka Christina Obergföll, medtem ko se Čehinja Barbora Špotakova po porodu vrača na atletske steze. Evropski vrh se je posledično precej zmanjšal, zato bo lahko izgubljena letošnja priložnost za 32-letno slovensko atletinjo zelo boleča.