Zdaj ni nobenih dvomov več – Aljaž Bedene je zaprosil za državljanstvo Velike Britanije in želi igrati za britansko teniško reprezentanco v Davisovem pokalu. Potem ko je to informacijo objavil BBC, sta jo nato potrdila slovenski teniški igralec in posredno tudi britanska teniška zveza. Precej presenečenih ljudi je bilo v Sloveniji, saj je Bedene vsem do zdaj razlagal, da govorice o njegovem igranju za drugo reprezentanco (kljub selitvi v Veliko Britanijo) ne držijo.

Med drugim je to decembra lani zatrdil tudi za Dnevnik. »Niti ne vem, od kod je prišla ta govorica. Morda zato, ker sem zamenjal stalno prebivališče, ki je zdaj v Londonu. Vedno sem rad igral v Davisovem pokalu za Slovenijo, zato ne vem, zakaj bi menjal reprezentanco. Prvič sem za to informacijo slišal od Blaža Kavčiča prek skupnega prijatelja. Veliko stvari se govori, nato pa pridejo ven takšne in drugačne informacije,« je tedaj z Otoka sporočil Aljaž Bedene. »Verjamem, da je plod teh govoric tudi moje neigranje za Slovenijo v zadnjem obdobju, ampak razlogi so bili drugačni. Predvsem težave z zapestjem ter lovljenje točk na lestvici.« Hkrati je izpostavil tudi dva razloga, zakaj se je preselil v Veliko Britanijo: »Prvi je, da imam boljše pogoje za trening, drugi pa pevska kariera moje zaročenke.«

Enako zgodbo je Bedene predstavil tudi vsem preostalim v Sloveniji, vključno z zaposlenimi na slovenski teniški zvezi, zato je začudenje še toliko večje. »Povedal nam je, da so govorice o njegovem nastopu za Veliko Britanijo privlečene za lase, zato smo zdaj vsi zelo presenečeni. Drugega konkretnega odgovora na to temo nimamo,« je povedal direktor slovenske teniške zveze Gregor Krušič. »Do vseh imamo enakovreden odnos. Če kdo s čim ni zadovoljen, je to njegova odločitev,« je dodal Krušič in potrdil, da sta se z Bedenetom letos marca pospešeno dogovarjala o vrnitvi Ljubljančana v slovensko izbrano vrsto za dvoboj z Izraelom, čeprav je bilo pri usklajevanju kar nekaj komunikacijskih šumov. Bedene je nato svoj nastop znova odpovedal, uradno zaradi poškodbe zapestja, ki mu še vedno povzroča težave.

Britanski BBC je s svojo objavo presenetil tudi vse vpletene, saj je Bedene želel o svoji odločitvi o zamenjavi državljanstva in reprezentance prvič javno spregovoriti na turnirju v Wimbledonu, ki bo od 23. junija do 6. julija. Ker ni več možnosti za skrivanje, je Bedene tokrat svojo odločitev sporočil prek socialnih spletnih omrežij, podobno pa je storila tudi britanska teniška zveza, ki Bedenetu dovoli treniranje v nacionalnem teniškem centru v Roehamptonu. »Znano je, da že dlje časa živim v Veliki Britaniji, in nikoli nisem skrival svoje ljubezni do Velike Britanije in tukajšnjega načina življenja. Kljub temu slabo poznam proces pridobivanja državljanstva, vse skupaj pa je v zelo zgodnji fazi, zato mi ni preveč lagodno govoriti o tej zadevi. Vseeno cenim zanimanje za mene, toda zdaj se bom osredotočil le na okrevanje po poškodbi in da bi čim prej spet tekmoval na turneji,« je uradno sporočilo Aljaža Bedeneta, več pa o tem ni želel govoriti. Nam je povedal zgolj še razlog, zakaj je v preteklosti govoril drugače. »Rekli so mi, naj nič ne govorim in naj vse zanikam. Težko povem še kar koli več,« je dejal v petek.

Bedene bo za britansko reprezentanco lahko prvič igral marca prihodnje leto, toda pred njim je še nekaj ovir. Osnovna je, da prepriča britanske oblasti, da je v zadnjih petih letih preživel dovolj časa na britanskih tleh. Če bo dobil britansko državljanstvo, bo imel nato zadnjo besedo prvi zvezdnik Velike Britanije Andy Murray, ki bo odločil, ali si v reprezentanci želi tudi Bedeneta ali ne. Toda glede na interes britanske teniške zveze, da Bedene pridobi britansko državljanstvo, tovrstnih težav verjetno ne bo. Bedene bi bil s 108. mestom na lestvici ATP (na včerajšnji dan) v tem trenutku drugi najvišje postavljeni britanski teniški igralec. Pred njim je jasno Murray, ki je v samem svetovnem vrhu, za njim pa so Daniel Evans (130. mesto), James Ward (168.), Daniel Cox (219.)... Če bo Bedene postal Britanec, bodo ravno omenjeni potegnili najkrajšo, zato je Evans že izrazil svoje razočaranje. »Torej bo fant, ki je že igral za svojo državo, postal Britanec. Meni se to ne sliši ravno prav,« je zapisal na twitter, a kasneje je te besede zbrisal. Oglasil se je tudi Josh Goodall, še en britanski teniški igralec, ki pa je preslab, da bi kandidiral za nastop v reprezentanci: »Žal mi je za tiste britanske igralce, ki bodo zaradi Bedeneja ostali brez mesta v reprezentanci za Davisov pokal.«

Na slovenskega igralca je bil že lani jezen tudi nekdanji mladinski prvak Wimbledona Liam Broady, ki je potezo, da je Bedene lani lahko nastopil za Hertfordshire v tekmovanju Country cup, označil kot »sramotno«. Kljub temu je Bedene prejel tudi številna sporočila podpore. Mnoge od njih je objavil na svojem uporabniškem računu na twitterju.