Okrožno sodišče v Kranju je stečajnemu upravitelju propadlega škofjeloškega gradbinca SGP Tehnik dovolilo podaljšanje preizkusa terjatev za en mesec, in sicer do 9. junija. Svoje terjatve je namreč stečajniku Matjažu Nanutu prijavilo kar 507 upnikov. Med njimi je tudi ljubljansko podjetje Javna razsvetljava, ki naj bi že ta teden nadaljevalo prenovo planiške velikanke.

Da gre za zares obsežen stečajni postopek, dokazuje tudi zadnje objavljeno poročilo stečajnega upravitelja sodišču, kjer so zaradi »kompleksnosti in obsežnosti« le v grobem opisani posli in aktivnosti od stečaja, ki se je sicer začel 9. januarja letos. Razvidno je le, da je večina premičnega in nepremičnega premoženja ter delnic, ki jih je imel v lasti Tehnik, obremenjenih s hipotekami ali pa so vpisane ločitvene pravice. Stečajnik pa se je moral soočiti tudi s kar okoli 200 spisi odvetniške družbe, ki je družbo Tehnik še pred stečajem zastopala v številnih sodnih in drugih postopkih. Tudi ocene premoženja stečajniku še ni uspelo pripraviti.

Na letalnico ta teden

Je pa zdaj tudi uradno znano, kar smo v Dnevniku napovedali že konec marca, da bo dela na letalnici v Planici nadaljevalo ljubljansko podjetje Javna razsvetljava. Doslej je bilo na letalnici narejenih za okoli 400.000 evrov gradbenih del, podrli so zaletišče, nekaj je bilo že pripravljalnih in zemeljskih del, a glavnina (ocenjena na tri milijone evrov) še čaka. Na letalnici bo namreč treba dokončati odskočno mizo, zgraditi novo zaletišče, razširiti doskočišče na zgornjem delu, dokončati stolpe, nasipe, zasneževalni sistem, postaviti ograje in ogrevalno hišo na vrhu ter opraviti vsa obrtniška dela. Dela, in to precej zahtevnega, je torej vsaj za štiri mesece. Javna razsvetljava bi na letalnici kot podizvajalec Tehnika sicer morala poskrbeti za strojno in elektroinštalacijsko opremo, gre pa za podjetje, ki se primarno ukvarja z javno razsvetljavo. »Predvidevam, da bodo gradili s podizvajalci, saj gre za zahtevna dela na strmem pobočju. Če bo šlo vse v redu, je letalnica lahko nared do začetka jeseni, tako da finale svetovnega pokala prihodnjo pomlad vnovič na letalnici ni ogroženo,« je zatrdil direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros. Kljub drugačnim zagotovilom odgovorov na naša vprašanja o tem, na kakšen način se bodo lotili del v Planici ter kdaj bodo začeli in kdaj končali, od Javne razsvetljave nismo dobili.

Tekaški del na revizijo

Zapleta pa se tudi pri gradnji skoraj deset milijonov evrov vrednega tekaškega dela Nordijskega centra Planica. Najcenejši ponudnik z 9,5 milijona je bilo podjetje Gorenje Projekt, ki je, kot smo v Dnevniku že razkrivali, posredno povezano tudi z znanim lobistom Dragom Isajlovićem, ki je še pred stečajem od Tehnika kupil njegov zdravi del SGP Gorenjc, ki je kot lastnik Planici najbližje betonarne že doslej opravil veliko poslov v Planici. Zavod za šport Planica je Gorenje Projekt kot najcenejšega tudi izbralo na javnem razpisu, a se je na izbor pritožil avstrijski Strabag. Zadevo bo Zavod za šport Planica ta teden odstopil v reševanje državni revizijski komisiji. Če želijo v Planici počrpati evropska sredstva, namenjena za Nordijski center, mora biti celoten projekt, vreden 43 milijonov evrov, vključno s tem tekaškim delom končan do konca leta 2015.