Enolyse sprejet v LAUNCHub

Bolgarski podjetniški inkubator LAUNCHub je pod svoje okrilje vzel šest novih startupov, med njimi tudi slovenskega Enolyse, ki razvija rešitev za nadzorovanje zorenja vina in je hkrati tudi finalist vseslovenskega tekmovanja Startup leta 2014, nedavno pa je prejel tudi rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani. Enolyse je z vstopom v LAUNCHub prejel tudi investicijo v višini 200.000 evrov.

Ker v Sloveniji nimamo podobnih vmesnih faz financiranja, saj Slovenski podjetniški sklad razpis za semenski kapital še pripravlja, so pospeševalniki, kot so LAUNCHub, dobra priložnost za razvoj slovenskih startupov, da pridejo do faze, ko so pripravljeni na višje vsote tveganega kapitala, od pol milijona evrov naprej, je nedavno preboj slovenskih startupov v tuja okolja pozdravil Jure Mikuž, direktor sklada tveganega kapitala RSG Kapital.

LAUNCHub sicer v sodelovanju z DigitalKom in Mini Seedcampom konec maja v Sofiji pripravlja tudi Mini Seedcamp, ki bo v znamenju digitalnega maratona, startupi pa bodo imeli tam priložnost za pitchanje, mreženje in pridobivanje odzivov na njihove rešitve, 29. in 30. maja pa bo prav tako v Sofiji potekala konferenca DigitalK, ki bo združila več kot 900 startupov iz regije, investitorje, podjetnike, gospodarstvenike in druge ključne ljudi iz tehnološkega sveta.

Peekster se je predstavil na Disruptu

Ekipa podjetja Aventa+ se je z aplikacijo Peekster, ki predstavlja most med tiskanimi mediji in digitalnimi vsebinami, predstavila na velikem odru TechCrunch Disrupta, ki tokrat poteka v New Yorku. »Uvrstitev med 25 startupov izmed več tisočih z vsega sveta, ki so se imeli možnost predstaviti na tekmovanju TechCrunch Battlefield pred ameriško in svetovno javnostjo ter vplivnimi investitorji, predstavlja izjemen korak za našo ekipo in za nadaljnji razvoj aplikacije Peekster. Hkrati s predstavitvijo na omenjenem tekmovanju smo namreč naznanili tudi napovedano širitev aplikacije na ameriški trg,« je iz New Yorka sporočil Tine Hamler, direktor podjetja Aventa+.

Ekipa Peeksterja, ki je iz TSstartupa svojo pot nadaljevala v londonski Wayri in po koncu programa v Londonu odprla tudi pisarno, bo z nastopom na ameriškem trgu dobila priložnost za še večjo rast, saj so ameriški založniki močni, hkrati pa je tam skoncentriranega tudi največ tveganega kapitala. Peekster, ki ga Techrunch primerja s Shazamom, ki na podoben način kot Peekster tiskane vsebine prepoznava glasbo, so namreč že pograbili New York Times, Wallstreet Journal in Washington Post, ekipa pa se z investitorji pogovarja tudi za investicijo v višini pol milijona dolarjev, s čimer bi pospešili razvoj produkta, prepričali nove založnike in dosegli rast števila uporabnikov. Analiza trga namreč kaže, da ljudje še vedno radi berejo tiskane medije, s Peeksterjem pa lahko branje časopisa postane zanimivejše, saj založniki lahko tiskane vsebine nadgradijo z digitalnimi vsebinami.slo