Likajte v spalnici. Postelja vam bo zelo prav prišla za zlaganje perila, obešalnike in omaro za spravilo oblačil pa boste imeli vedno pri roki. Pod prevleko na likalni deski položite aluminijasto folijo. Folija odbija toploto, tako da boste perilo naenkrat polikali na obeh straneh. Začnite z likanjem oblačil, ki potrebujejo najnižjo temperaturo, končajte pa s tistimi, ki potrebujejo najvišjo. Prevleko za likalno desko po pranju na desko namestite, ko je ta še vlažna, in pustite, da se posuši na njej. Tako se bo veliko bolje prilegala deski.

Kako pravilno likamo posamezne tkanine?

Likajte stran od sebe, ne proti sebi. Tako vaše perilo ne bo zgubano. Gubanje ovratnikov, manšet in robov boste preprečili, če jih boste najprej polikali po nasprotni strani. Debela oblačila najprej polikajte od znotraj, šele potem od zunaj. Akrilne pletenine lahko spremenijo svojo obliko, če jih iz sušilnega stroja ali s stojala za sušenje odstranite, ko so te še mokre in tople. Takšno tkanino dobro osušite in pustite, da se ohladi, šele nato jo položite na likalno desko.

Pri likanju zelo nagubanega rebrastega žameta držite likalnik tik nad blagom in ga dobro navlažite s paro. Še vlažno tkanino v smeri reber na hitro pogladite z dlanjo. Če nimate deske za likanje rokavov, v rokav vstavite zvito brisačo, tako da se ta ob pritisku likalnika ne bo zgubal. Lahko pa desko za likanje rokavov naredite tudi sami, in sicer tako, da kartonsko cev obložite z mehko tkanino.

Doma narejeno sredstvo za škrobljenje

Sami lahko izdelate tudi razpršilec škroba. V posodo vlijte dve skodelici vode, nato pa vanjo počasi dodajajte čajno žličko koruznega škroba. Mešajte, dokler se škrob ne raztopi, nato pa tekočino vlijte v posodo z razpršilcem. Med likanjem z njim poškropite obleke, a ne preveč. Če se tkanina ne sveti več toliko, kot se je včasih, jo polikajte na povoščenem papirju.

Če nočete, da se tkanina po likanju sveti, jo polikajte po notranji strani. Gube boste s kravate odstranili, če boste vanjo vstavili košček kartona, jo prekrili z gazo in nežno polikali s paro. Perilo z vezeninami ali obročki likajte na debeli brisači. Tako se namreč vezenine in obročki ne bodo pomečkali. Naborke spnite skupaj s sponkami. Pri tem pazite, da z njimi ne boste nataknili blaga.

Luknjice za paro na likalniku redno čistite

Če želite, da likalniki delujejo kot novi, morate redno čistiti luknjice za paro, da se te ne zamašijo. Luknjice čistite s palčko za ušesa ali pipe. Nikar v ta namen ne uporabljajte ostrega noža ali drugega orodja, s katerim bi lahko opraskali likalno ploščo. Likalno ploščo, ko je ta še malo topla, očistite s krpo, namočeno v sodo bikarbono. Odstranite vse ostanke škroba in dobro sperite.

Če je likalnik lepljiv zaradi likanja poškrobljenih oblek, ga očistite tako, da z njim polikate aluminijasto folijo, fini brusni papir ali papir, posipan s soljo. Če je vaš likalnik plastičen, potem soli ali drugih razjedajočih snovi ne uporabljajte.