Zakaj so zavrnili financiranje operacije?

ZZZS je financiranje operacije zavrnil, ker, kot navaja, iz mnenja konzilija zdravnikov Ortopedske klinike Univerzitetno kliničnega centra Ljubljana izhaja, da v Sloveniji niso izčrpane možnosti zdravljenja.

Mnenje konzilija po navedbah ZZZS tudi dodatno navaja, da so rezultati ameriškega zdravnika Drola Paleya, ki naj bi fantka zdravil v tujini, nezanesljivi, njegova metoda pa v Evropi ni uvedena niti preizkušena ne ovrednotena. Zaradi omenjene metode bi bil fantek podvržen tudi večletnim in nezanesljivim postopkom zdravljenja do konca svoje telesne rasti, navajajo.

Mama prepričana, da amputacija ni edina rešitev

Na ZZZS poudarjajo, da so zavarovanci upravičeni do načrtovanega bolnišničnega zdravljenja v tujini v breme zdravstvenega zavarovanja le, če so v Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, s strokovno-doktrinarno utemeljenim zdravljenjem oziroma pregledom v drugi državi pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje zdravstvenega stanja oziroma preprečiti nadaljnje slabšanje.

Mama fantka, ki trpi za deformacijo goleni in stopala, Amela Talić, pa je za medije povedala, da jim slovenski ortopedi predlagajo amputacijo, sama pa je prepričana, da to ni edina možnost. Upanje tako polaga v operacijo v tujini, ki pa stane 180.000 evrov. V Milanu bi fantka lahko junija operiral zdravnik Paley, ki po njenih navedbah obljublja popolno okrevanje brez amputacije. Talićeva je zato začela zbirati denar za operacijo preko donatorskih prispevkov.