Conchita Wurst ves čas veljala za favoritinjo

Bradata Conchita Wurst s skladbo Rise Like a Phoenix je ves čas veljala za favoritinjo, ob tem pa ne gre pozabiti, da je bila tudi Slovenija tista, ki je leta 2002 tlakovala pot za drugačnost, s Sestrami in pesmijo Samo ljubezen. To je bil po mnenju poznavalke Eurosonga Miše Molk tudi tisti slovenski nastop, ki je v zgodovini slovenske udeležbe na Evrovizije pritegnil največ zanimanja tuje javnosti. Zaradi njih, tako Molkova, se je povečala celo obiskanost Slovenije kot turistične destinacije.

Conchita ni prva, ki je na Eurosongu zmagala kot travestit. Leta 1998 je na Evroviziji slavila izraelska pevka Dana International s pesmijo Diva. Avstrija je v soboto zmagala z 290 točkami, druga je bila Nizozemska z 238, tretja Švedska z 218, četrta Armenija s 174 in peta Madžarska s 143 točkami.

Tinkara Kovač je s skladbo Round and Round nastopila je kot 17. in svojo nalogo skupaj s spremljevalnimi pevci opravila suvereno, a Evrope ni prepričala. Končala je na predzadnjem, 25. mestu, točke pa sta Sloveniji podelili le Črna gora in Makedonija - prva osem, druga pa eno točko. Zadnja je bila Francija z zgolj dvema točkama.

Kdo je Conchita Wurst

Conchita Wurst je umetniško ime 26-letnega Avstrijca Toma Newirtha, ki je od malih nog sanjal o pevski slavi. Leta 2006 se je udeležil resničnostnega pevskega šova Starmania, leto pozneje pa se je pridružil fantovski skupini "jetzt anders!".

Leta 2011 se je na odru prvič pojavil kot Conchita Wurst - dolgolasa, izjemno vitka pevka, ki, kamor koli pride, vzbuja pozornost z močno brado. V Avstriji je kmalu postal simbol strpnosti in umetniške svobode, njegov moto pa je: "Bodi raje najboljša različica sebe kot slaba kopija koga drugega!"

Ni pomemben glas

Evrovizija je dokazala, da res ni pomemben glas. Rusija je za uvod ponudila preplet las vokalistk, Poljska je stavila na etno erotiko, Italija, ki je imela v igri Emo Marrone, je bila v prvem delu izjema. Tu je bila še Nemčija z etno, harmoniko in dobrim glasom. Tinkara Kovač je dokazala, da je kvalitetna pevka in interpretinja ter da profesionalno obvladuje odrske veščine. Večina je stavila tudi na svetlobno oblikovano "kletko", iz katere so izvajalci izstopali ter se nato razživeli v evrovizijskem nastopu.

Eden od dosežkov letošnje popevke je afirmativen odnos do LGBTQIA+ populacije, ki je ena od najbolj zvestih spremljevalk evrovizijske popevke. Tudi Slovenija se ni vzdržala pri podelitvi glasov avstrijski predstavnici, ki je hkrati prav reprezentantka te populacije.