Vinčec je prvenstvo stare celine končal na 35. mestu.

V dežju in močnem vetru s sunki preko 20 vozlov se je zaključilo letošnje odprto prvenstvo stare celine v najelitnejšem jadralnem razredu finn, kjer so nastopili vsi najboljši svetovni jadralci tega olimpijskega razreda. Žbogar je regato za kolajne začel z modro majico drugouvrščenega ter ciljem, da ubrani drugo mesto in osvoji srebrno odličje. V močnem vetru, ki Žbogarju zaradi premajhne telesne mase ne ustreza najbolje, je regato končal na devetem mestu, njegov tekmec za srebrno kolajno, Britanec Edward Wright, pa na šestem mestu, kar je zadostovalo za končno drugo mesto mesto in srebrno odličje.

Evropski prvak je postal Britanec Giles Scott, ki si je naslov prvaka prijadral že v petek, danes pa z zmago v regati za odličja potrdil, da je trenutno najboljši.

Za Žbogarja, sicer nosilca srebrnega in bronastega olimpijskega odličja iz Aten leta 2004 in Pekinga leta 2008 v razredu laser, je to že peto odličje na evropskem prvenstvu. Dvakrat je na stopničkah stal v razredu laser, v razredu finn, kjer jadra trenutno, pa je na odru za zmagovalce neprekinjeno od leta 2012, ko je v Italiji osvojil drugo mesto. Lani je v Nemčiji postal evropski prvak, letos pa osvojil drugo mesto.

Naslednji cilj obeh Žbogarja in Vinčeca je svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Santanderju v Španiji. Slovenca bosta na njem naskakovala olimpijsko vozovnico za Rio de Janeiro leta 2016, Žbogar pa bo med glavnimi kandidati za naslov prvaka.

Kot zanimivost velja omeniti, da Žbogar v svoji bogati karieri še nikoli ni stal na stopničkah na svetovnem prvenstvu, dvakrat je bil na nehvaležnem četrtem mestu.