Zanimivejše je bilo dogajanje na makroekonomskem področju, kjer smo bili priča objavi številnih ekonomskih podatkov, ki merijo utrip evropskih gospodarstev. Večinoma je razočarala prodaja na drobno, še posebno v Italiji, Nemčiji in Španiji, kjer so na letni ravni zabeležili upad. Prav tako Evropo še naprej pesti nizka inflacija, zaradi katere se pojavljajo pritiski na evropsko centralno banko, naj ukrepa in s tem prepreči morebitno deflacijo. Pri tem je Draghi sporočil, da je ECB pripravljena ukrepati v juniju, če bodo podatki to zahtevali.

Tudi sezona poročanja poslovnih rezultatov za prvo četrtletje je skoraj že za nami, saj je večina podjetij že objavila svoje rezultate. Večinoma so bili rezultati slabši od doseženih v prejšnjem obdobju, a hkrati so podjetja v povprečju presegla pričakovane prihodke za 2,7 odstotka ter neto dobiček za 1,5 odstotka. Pričakovanja so najbolj presegli v sektorju nafte in plina ter v finančnem sektorju. Še najslabši pa so bili rezultati v tehnološkem sektorju, kjer so prihodki v povprečju upadli za skoraj 12 odstotkov.

Tudi v prihodnjih tednih bo trg pozorno spremljal razvoj dogodkov v Ukrajini. Če bi prišlo do kakšne ustrezne mirne razrešitve, bi lahko trgi ponovno začeli stabilnejšo rast.

Avtor članka ni imetnik omenjenih delnic. Alta Invest, d. d., in z njim povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.