Vsaka stvar se v življenju enkrat zgodi prvič. Včeraj se je denimo ta, da so predstavniki Gimnastične zveze Slovenije po uradni tiskovni konferenci, na kateri so se predstavili slovenski telovadci in telovadke, ki bodo od prihodnjega tedna naprej tekmovali na evropskem prvenstvu v Sofiji, v prostore zveze v Dalmatinovi ulici v Ljubljani začeli nositi penino in jagode, kot bi bili na teniškem wimbledonskem turnirju v Londonu. Precej drzna gesta pred odhodom, glede na to, da je trenutno v slovenski gimnastiki po številnih uspehih v preteklosti nekajletna suša osvajanja kolajn na velikih prvenstvih, smo pomislili. Toda razlog se ni skrival v prepotentnosti, po kateri garaška športna panoga nikoli ni slovela, temveč v dejstvu, da so vodilni predstavniki GZS pomahali s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem za gradnjo gimnastičnega centra Cerar-Pegan-Petkovšek. Kaže, da se bodo desetletne želje končno uresničile, pa čeprav bo imel od trojice v imenu le Mitja Petkovšek možnost, da bo v primeru, da bo center v Ljubljani hitro zgrajen, v času svoje aktivne športne poti kdaj telovadil v njem.

Najtrofejnejši slovenski telovadec izmed velike slovenske trojice Miro Cerar se je včerajšnjemu vabilu odpovedal zaradi odsotnosti v tujini, sta bila pa prisotna mlajša predstavnika, ki se približujeta četrtemu življenjskemu jubileju. To velja predvsem za Aljaža Pegana, ki bo okroglo obletnico praznoval že prihodnji mesec. »Dolgo, res dolgo se je čakalo na vse skupaj. Kar ne morem verjeti, da pred seboj vidim gradbeno dovoljenje. Čeprav je maketa, ki jo gledamo, zelo lepa, bi si bolj želel, da bi lahko pozirali pred pravim gimnastičnim centrom. Res si želim, da bo čim prej zgrajen,« je razlagal Aljaž Pegan, ki se po koncu športne poti išče tudi v trenerski vlogi. »Vem, da je bilo v preteklosti veliko ljudi, ki so gimnastični center že odpisali, češ da je bilo vseh obljub že precej preveč. Na srečo imamo v slovenski gimnastiki ljudi, ki so dolga desetletja verjeli v center in garali, da bomo nekoč resnično prišli do njega. Sam gimnastični center pa seveda ne bo pomenil, da bodo rezultati kar sami po sebi vrhunski. Še naprej bo treba garati, kot zahteva naša garaška športna panoga. Verjamem, da si bo gimnastika tudi zaradi gimnastičnega centra povrnila ugled, kakršnega je že imela,« je sklenil svoje misli nekdanji svetovni prvak na drogu.

»Ko sva se leta 2005 z Aljažem vrnila s svetovnega prvenstva v Avstraliji z dvema zlatima kolajnama okrog vratu, smo se na glas spraševali, v kakšnih milo rečeno slabih okoliščinah sva si prigarala naslova najboljših na svetu. Tedaj ni bilo nikogar, ki bi na glas rekel, da si gimnastika ne zasluži svojega centra, za katerega se je še v času svoje aktivne kariere prizadeval Miro Cerar. Odtlej je minilo veliko let, želje pa so dolgo časa ostale neizpolnjene. Sedaj sem optimist, da bom svoja zadnja leta kot aktivni telovadec lahko vadil v našem novem domu. Želim pa si, da ne bomo kdaj poslušali očitkov, da smo si uspehe prigarali v težkih, skoraj nemogočih razmerah, zdaj, ko imamo center, pa jih ne bo več. Upam, da bomo center izkoristili,« je ob tej priložnosti povedal Mitja Petkovšek.

Letošnje evropsko prvenstvo v gimnastiki bo potekalo v dveh delih, in sicer tako, da bodo imeli telovadci in telovadke ločeni prvenstvi v Sofiji. Prve bodo v lep športni kompleks v Sofiji stopile telovadke, ki se bodo na pot odpravile danes. Slovensko reprezentanco bosta pri članicah zastopali trenutno najboljši predstavnici Teja Belak in Saša Golob, medtem ko bo mladinska reprezentanca tekmovala v ekipni konkurenci. Selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič je povedal, da se veseli dejstva, da jim je po nekaj sušnih letih uspelo zbrati reprezentanco, ki bo lahko tekmovala na tako visoki ravni. Pod vodstvom Petra Frumna, Ričarda Crnjaca in Nataše Retelj bodo na mladinskem EP za Slovenijo tekmovale Alenka Pipuš, Lina Vodnik, Neli Štruc, Lara Omahen in Pia Belak, ki bo lovila normo za nastop na olimpijskih igrah mladih na Kitajskem.

Telovadci bodo v Bolgarijo odpotovali prihodnjo soboto. Znani četverici Mitja Petkovšek, Sašo Bertoncelj, Alen Dimic in Rok Klavora bo v članski konkurenci delal družbo novinec Žan Žunko, ki bo potoval zaradi dejstva, da bo Slovenija tudi med člani tekmovala v ekipni konkurenci. Cilj slovenske reprezentance je, da bi se uvrstila med najboljših 24 držav. V mladinski konkurenci pa bodo pod vodstvom trenerjev Franca Herzmanskyja in Aljaža Vogrinca tekmovali Peter Lampret, Miha Šmigoc, Jure Weingerl in Luka Bojanc.