Neupravičeno vračanje zaradi prepoznega vlaganja dokazov

Kljub temu je Gassnerjev pastorek, Francoz Guy Masquere vložil denacionalizacijski zahtevek. Še pred končanim postopkom je zahtevek od njega za domnevno milijon evrov odkupil eden najbogatejših Slovencev Aleksander Jereb. Čeprav je odvetnik občine Tržič v londonskih arhivih leta 2009 našel kronski dokaz o že plačani odškodnini in s tem popolnoma neupravičenemu vračanju vile, je ta dokončno ostala v lasti Aleksandra Jereba. Kot smo v Dnevniku že poročali, je namreč sodišče občino zavrnilo pri poskusu revizije postopka in vlaganju novih dokazov, češ da ni izkazala pravnega interesa. Državno pravobranilstvo je nato sicer vložilo ta pomemben dokument v postopek, a žal prepozno, saj je postopek že zastaral in vila je bila dokončno vrnjena in za državo ter občino za vedno izgubljena.

Občina Tržič zdaj državo toži za 2,3-milijonsko odškodnino, saj je prepričana, da je prišlo do napake, ko je sodišče odločilo, da je »stranka v postopku« država in ne občina, pa čeprav je bila vila vpisana v zemljiško knjigo kot splošno ljudsko premoženje v upravljanju občine Tržič. Če bi bila občina Tržič tista, ki bi se lahko borila za prekinitev denacionalizacije, bi ji to verjetno tudi uspelo. Državi ni. »Pred kratkim smo dobili pravno mnenje neodvisnega strokovnjaka, naj postopek tožbe nadaljujemo,« je povedal župan Tržiča Borut Sajovic.

Formalnopravno nesporni lastnik vile je tako Aleksander Jereb. Gre za znanega nepremičninskega mogotca in lastnika več podjetij, ki pa so ga kriminalisti letos ovadili zaradi spornega dogajanja v Geodetskem zavodu Slovenije, iz katerega je pred stečajem izginilo osem milijonov evrov, do premoženja pa so prišle predvsem Jerebove družbe. Jerebu grozi od enega do osem let zapora.

Naprodaj »čudovit primer art nouveau elegance«

V zemljiški knjigi za Vilo Bistrica ni vpisanih nobenih hipotek. Jereb pa vilo očitno prodaja, in sicer prek angleške nepremičninske agencije Savills s sedežem v Londonu, oglas pa je mogoče najti na nepremičninskih spletnih straneh Zoopla. Ob krasnih (a ne čisto realnih) fotografijah »čudovitega primera art nouveau elegance« so Angleži zapisali, da gre za nekdanji protokolarni objekt s sedmimi sobami, velikim posestvom s teniškim igriščem v neokrnjeni naravi na vrhu hriba nad Tržičem, ki zagotavlja popolno intimnost. »Torej vila za posebne priložnosti ali za pravljično življenje,« zaključujejo prodajalci v oglasu. Na naše povpraševanje po ceni so nam v Londonu razložili, da nam bo vse podrobnosti pojasnil njihov lokalni agent v Sloveniji, ki nam je sporočil, da je cena, za katero vilo prodajajo, 1,25 milijona evrov.

Ob vsem tem pa je najbolj zanimivo še to, da je vila Bistrica po podatkih Geodetske uprave Slovenije skupaj z zemljiščem okoli nje vredna le slabih 150.000 evrov. Sami si lahko preračunate, koliko nepremičninskega davka bi plačal lastnik Aleksander Jereb in koliko bi ga vi, recimo, za vašo precej manj »luksuzno in pravljično art nouveau« nepremičnino.