Kot je povedala vodja projektne pisarne Andreja Tušar Lapanja, je Nova Gorica prispevala pet tisoč evrov, enak znesek Soške elektrarne, preostalo pa predstavljajo evropska sredstva. »Na našem območju smo popisali 24 različnih tematskih poti v skupni dolžini 250 kilometrov. Izdelali smo spletno aplikacijo z vsemi podatki opisov poti, izhodišči, dolžinami, zahtevnostmi, višinskimi razlikami in priporočljivo opremo. Skupaj z novogoriško turistično zvezo smo pripravili promocijsko knjižico s popisom poti v slovenskem, italijanskem, nemškem in angleškem jeziku. Na spletu (www.novagorica-turizem.com/pespoti) so opisi poti tudi v ruščini, španščini in drugih jezikih,« je povedala Andreja Tušar Lapanja, Dejana Baša z novogoriške turistične zveze pa dodala, da je mogoče poti naložiti tudi na pametni telefon, kar je prvi tovrstni primer v Sloveniji. Poti na Goriškem so že predstavili na turističnih sejmih v Madridu, Berlinu in v Ljubljani. Še posebej navdušeni so bili Španci, je poudarila Dejana Baša, ki ugotavlja, da se na Goriškem v zadnjih letih povečuje število turistov.

Med predlaganimi potmi so že dolgo znane poti na Kekec, kjer je dobra restavracija, Sveto goro z mogočno baziliko, pa na Lazno in Poldanovec, na Škabrijel in v Panovec, kjer je 30 postaj gozdne učne poti. Nekaj posebnega so zagotovo poti na Sabotin, kjer nastaja Park miru. Tu se lahko pohvalijo z novoodprtimi rovi, vseh je na ogled okoli 12 kilometrov, obiskovalci pa lahko vidijo ostanke italijanskih in avstro-ogrskih enot, obnovljene kaverne, kopalnico sredi stene in žičnico, s katero so na Sabotin vozili hrano in granate. Na vrhu se je mogoče v obnovljeni karavli nekdanje jugoslovanske vojske, kjer je urejen muzej, tudi okrepčati. Nekaj posebnega je energijska tematska pot od Lijaka do Sekulaka, ki v spodnji Vipavski dolini, ki razkriva lepote naravne in kulturne dediščine, odstira zgodovinske spomine, zahteva od pohodnikov energijo, ki jo jim na določenih mestih narava tudi vrača.

Snovalci poti so prepričani, da poti, čeprav tisočkrat prehojene, vedno znova ponujajo nova doživetja. Enkrat nas pozdravi detel, drugič kukavica, naslednjič slišimo zaljubljeni ruk srnjaka ali lomastenje divjih svinj. Piko na i pa dodajajo razkošni razgledi z vrhov proti morju in Julijcem.