Raziskava, ki so jo objavili v zborniku Journal of Epidemiology and Community Health (JECH), je pokazala, da so stres, skrbi in zahteve bližnjih povezani z višjo stopnjo smrtnosti. Seveda pa je od posameznikove osebnosti in zmožnosti soočenja s stresom odvisno, kako bo težavno obdobje premagal.

Visok krvni pritisk in bolezni srca

A čeprav so danski strokovnjaki z univerze v Köbenhavnu prišli do zaključka, da neprestani prepiri za dvakrat ali celo trikrat povišajo tveganje zgodnejše smrti tako pri ženskah kot pri moških, pa niso mogli v celoti razložiti, kateri dejavniki najbolj pripomorejo k temu.

Menijo, da lahko visok krvni pritisk in višje tveganje za razvoj bolezni srca kot posledici stresa razložita višjo stopnjo tveganja za prezgodnjo smrt.

Slabo vpliva tudi brezposelnost

Pri raziskavi je sodelovalo 9875 moških in žensk, starih med 36 in 52 let. Poleg nenehne zaskrbljenosti, stresa in zahtev tako partnerja kot otrok, ima velik negativen vpliv na prezgodnjo smrt tudi brezposelnost.

Dr. Rikke Lund z oddelka za zdravje na univerzi v Köbenhavnu pravi, da so skrbi in prepiri del vsakodnevnega življenja. A vendarle imajo tisti, ki so vanje pogosto vpeti, višje tveganje za prezgodnjo smrt, a da se jim da pomagati z različnimi intervencijami.