Nastopila je manjša težava. Časopisnih izdelkov ni mogoče na debelo poceni naročati v velikih serijah na Kitajskem ali v Vietnamu in jih potem prodajati na drobno za desetkratno ceno. Tudi avtomatizacija proizvodnje se slabo obnese. Vse je treba narediti doma in na roke. Vsak članek posebej. Delovna sila mora biti kvalificirana in je zaradi tega draga. Poceni delovna sila proizvede cenene, nezanesljive in neprivlačne članke, ki jih bralci sprejmejo z gnusom in odporom.

Pa vendar je ideja o velikem profitu v kratkem času potisnila časopisno produkcijo v vedno bolj cenene vode. Časopis se je z zemljevida sveta, ki ga sestavljajo trije ali štirje novinarski žanri, spremenil v nosilno platformo ekonomske propagande z nekaj malega informativne vrednosti. Ko je zmanjkalo veselja do objavljanja ekonomske propagande na časopisnih platformah, je nastopila kriza. Akumulirano premoženje starih časopisnih hiš je bilo hitro zapravljeno v špekulacijah, novi časopisi so bili že zastavljeni kot podjetja iz tretjega sveta. Da bi to lahko steklo, je bilo treba težiti k spremembi narave žurnalizma. Novinarsko delo ni javni servis, ki svoje izdelke dela v dobro javnosti, da družba dobi instrument, skozi katerega lahko komunicira sama s sabo. Žurnalizem je ena od mnogih tržnih dobrin, narejenih po različnih standardih. Bralec izbere tisto, ki mu cenovno najbolj ustreza.

Obneslo se je zelo slabo. Namesto dolgoročnega investiranja v žurnalizem je časopisna industrija posegla po marketingu. Preizkusili so vse trike. Bleščeče barve, bolj fin papir, velike naslove in še večje fotografije. Nič ni zares delovalo. Bralci so kazali vedno manj zanimanja. Ob nakupu časopisa so jim podarili filme na kasetah, možnost cenejših počitnic na morju, kupone za toplice in vse, kar bi lahko zakrilo nekoliko tanjšo plast informativnosti potiskanega papirja. Veliko se je investiralo v oblikovanje podobe. Vendar časopis išče pametnega bralca, pameten bralec ne bo bral neumnega časopisa, pa če je še tako lepo zavit. Različnost embalaže ne more prekriti, da so tri četrtine vsebine prepisane z interneta, ena četrtina pa je pogosto plod fantazije.

Novinarji so se pritoževali, da bi bilo morda bolje namesto v prazne forme investirati v spodobno vsebino. Morda bi obnovljena dopisništva, novinarji, ki poznajo temo, o kateri pišejo, komentatorji, ki znajo analizirati dogodke, in investicija v fizično novinarsko delo prinesli več dobička kot ponujanje zastonj vstopnic za zoološke vrtove. To ni naletelo na plodna tla. Temeljna dejavnost, zaradi katere bralci kupijo časopis v papirni, elektronski ali zvočni obliki, je predraga za hitro kovanje dobička. Zato občasno pišemo osmrtnice časopisom. Ne umrejo vsi. Časopisom, ki investirajo v novinarstvo, gre kar dobro. Nimajo potrošnikov, ampak bralce.