S tem dejstvom ne dvomimo o pripravljenosti in sposobnosti dveh v zgodovini najbolj trofejnih slovenskih kolesarjev. Daleč od tega. Le zgolj še enkrat, tokrat s srečne slovenske plati, je treba opozoriti, da v športu ne odločajo le športne vrline. Slovenca sta imela srečo, da sponzorski vpliv ni pretehtal. Skoraj neverjetno se zdi, da bo v kazahstanski Astani vozil le en Kazak.

Za Slovenca je nastop na tritedenski dirki kot darilo, ki je padlo z neba. Nekaj pravičnega tam zgoraj le je, ki po svoje tehta, tudi denar in politiko. Ter odloča srce, delo, vztrajnost, vestnost, marljivost, zaupanje in kar je še takšnih garaških kvalitet. Zato ni nič čudnega, če so Božič, Brajkovič, Luka Mezgec in Jan Polanc po številčnosti med deseterico globalnih kolesarskih narodov. Zagotovo bodo tudi opazni. Morda tudi ulovijo zgodovinsko zmago. Prvo v 97 letih. Zgolj 22 je tistih Slovencev, ki so imeli in imajo priložnost poskušati.

Zelo žalostno pa je, da »darila« ne znamo širše izkoristiti, čeprav Giro znova prihaja na naše dvorišče. Obisk na slovenskem narodnostnem območju ima mnogo večji pomen, kot se zdi na prvi pogled. Ne samo zato, ker mnogi Slovenci na zemljevidu prej najdejo Gemono, Udine, Cividale, Isonzo, Piazza Unita, Trieste kot pa Humin, Videm, Čedad, Sočo, Veliki trg, Trst. Tudi lani mnogi v medijih niso našli Montaža, Rablja, Trbiža. Ne pomaga, če ni več tiste meje, zaradi katere bo zaključek rožnate karavane po 60 letih na Velikem trgu v Trstu in zaradi česar so naši predniki umirali.

Ni nikakršnega dvoma, da bo letošnji Giro tudi zapravljena priložnost v gospodarskem in turističnem pomenu. Giro je in bo posel. Rožnata dirka je poleg francoskega Toura največja tritedenska kolesarska prireditev na svetu, spremljajo ga v 175 državah. Milijone evrov so plačali (Severni) Irci, da je prvič na njihovem otoku. Te dni spremljamo, kako se na ta način z malo dirko trudijo v Azerbajdžanu. K nam, dobesedno na naše dvorišče, bo prišel brezplačno, pa tega ne bo nihče izkoristil. Ker nihče ne dela, da bi lovil srečo kot četverica srčnih jezdecev.