Turistični vodnik je nastajal leto dni, uredniški odbor je vodila direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek, avtor pa je Netržičan Marjan Žiberna, ki je kot »Primorec, ki živi v Ljubljani in se spogleduje s Tržičem« lahko objektivno pisal o tržiških znamenitostih in posebnostih. »Preden sem šel v ta projekt, sem Tržič poznal po Dovžanovi soteski in Šuštarski nedelji. Vodnik je namenjen vsem ljudem, ki bi radi v Tržič prišli za dan, dva ali ves teden. Prav vse, kar je opisano v vodniku, se da ogledati, videti, doživeti,« je dejal Marjan Žiberna.

Vodnik ne »teži« z zgodovinskimi podatki in strokovnimi članki. Je priljudna, uporabna, za v žep primerna knjižica z vsemi za obiskovalce potrebnimi podatki. Priročen je tudi zemljevid z opisi tematskih in nekaterih planinskih poti, označene so tudi znamenite tržiške planšarije.

Za zdaj so vodnik izdali le v slovenščini in to v tisoč izvodih. Za slabih deset evrov bo na voljo v tržiškem Turističnem informacijskem centru ter knjigarnah in knjižnicah po Sloveniji. Vodnik bodo predstavili v sredo, 14. maja, ob 19. uri v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja.