Na internetu sta našli arhitekturni biro za oblikovanje bivalnega okolja Prostorama, prepričal pa ju je njegov mladostni slog in barvitost projektov. Objekt je bil še v fazi gradnje, vendar večje spremembe tlorisa niso bile mogoče. Več duška si je bilo zato mogoče dati pri izbiri opreme in detajlov ter pri projektu razsvetljave. V nadaljevanju vam predstavljamo projekt notranje opreme, objavljen na spletni strani Prostorame.

Kot moder tolmun sredi zelenega gozda

Izbrali smo osnovne elemente notranje opreme v nevtralnih tonih. Svetel parket iz beljenega hrasta ne obteži interjerja in je dovolj nevtralen, da lahko z njim kombiniramo celo paleto barv. Pri barvah sten in dodatkov smo izhajali iz zelene fasade bloka, ki je na terasi zelo vidna in določa tudi notranjost. Za trendni pridih je poskrbela trenutno zelo modna svetlejša petrolejska barva. Obe izbrani barvi sta v tesni povezavi z motivi iz narave, modrega tolmuna sredi zelenega gozda. V to zgodbo se lepo vpletejo tudi jedilniški stoli. Njihova prozorna površina je kot valovanje vodne gladine.

Čeprav je prodajni tloris predvideval kuhinjo v obliki črke L, je bila velika želja naročnikov družaben prostor s kuhinjskim otokom. Kljub nerazkošni kvadraturi smo v prostor umestili niz visokih omar z vgradnim hladilnikom, pečico in shrambno omaro z izvlečnim delovnim pultom. Na polotoku sta z ene strani korito in kuhališče, z druge strani pa je prostor za posedanje. Niz se nadaljuje v raztegljivo stekleno jedilno mizo.

Združen kuhinjski in bivalni del

Ločnico med kuhinjskim in bivalnim delom nakazuje linija spuščenega stropa, ki se barvno zlije s steno proti hodniku. Spuščen strop smo izkoristili za posredno osvetlitev z led-trakom na robu spuščenega stropa in obenem za splošno osvetlitev kuhinje z razigrano razporejenimi vgradnimi linijskimi lučmi. Ta vzorec se ponovi tudi kot valujoča stenska grafika po zamisli Shikdesigna na delu stene, kjer se modra prelije v zeleno in nadaljuje v belo.

Prostor, ki je ostal na voljo za dnevno sobo, smo kar najbolje izkoristili s premišljenim izborom sedežne garniture. Velik in udoben trosed se po potrebi lahko izvleče v počivalnik. V sozvočju s prilagodljivostjo zofe je tudi izbor taburejev s snemljivimi pladnji, ki nadomeščajo klasično klubsko mizico. So lahki in prilagodljivi, tako da jih je moč premikati po stanovanju. Uporabni so kot mizica, kot dodatno sedišče ali kot tabure za noge med gledanjem televizije.

Romantična terasa in barvno usklajena spalnica

Iz dnevnega prostora se v toplejšem delu leta bivalni prostor podaljša na teraso, opremljeno s stoli v čipkastem vzorcu. Bambusi v loncih zastirajo poglede radovednih sosedov. Romantično vzdušje pričarajo v lesena tla vgrajene led lučke. Delovni kabinet je bil načrtovan kot bodoča otroška soba, zato so inštalacije že prilagojene prihodnji postavitvi, do takrat pa tam ostaja računalniški kotiček. Stoli so enaki kot v jedilnici, tako da ovir za večjo pogostitev prijateljev in sorodnikov ni.

V spalnici smo se še naprej držali vodila, da so vsi ključni kosi pohištva v stanovanju v nevtralni beli in grafitno sivi barvi, barvno živahnost pa ustvarimo z izborom dodatkov in posteljnine. Celotno dolžino stene zavzema bela vgradna omara, nasproti nje lebdi postelja. Steno za vzglavjem smo oblekli v grafitno sivo kovinsko stensko tapeto. Večnamenski svetlobni profil lepo poudarja njeno reliefno površino, ki spominja na zmečkan papir.

Z osrednjim prostorom povezan hodnik

Hodnik je dolg in ozek ter povsem neprimeren za postavitev večje garderobne omare. Čevlje smo pospravili v dve plitvi viseči omarici. Ena zanjo in druga zanj. Po prvotnih načrtih so bila na koncu hodnika proti jedilnici predvidena vrata. Tako nam kot tudi naročnikoma se niso zdela smiselna, zato smo pustili le odprtino. Predprostor smo tako povezali z osrednjim prostorom, od koder prejema tudi večino naravne svetlobe. Monotono steno vzdolž hodnika smo popestrili s kompozicijo ogledal različnih širin in višin. Vzorec stolpičev med ogledali dopolnjujejo linijske vgradne luči, ki poskrbijo za splošno osvetlitev.

Linijo visečih omaric z ogledalom nad umivalnikom v kopalnici smo poravnali z robom inštalacijskega zidka pri kadi, prostor nad njimi pa izkoristili za vgradnjo linijske luči. Posredna osvetlitev se skriva pod omarico, na kateri stoji umivalnik; tako smo dosegli učinek lebdenja. Razen v kabinetu nikjer v stanovanju ni klasičnih stropnih plafonjer, a so kljub temu vsi prostori funkcionalno in domiselno osvetljeni.

Domiselno skrita pralni stroj in plinska peč v kopalnici

Pralni stroj in plinska peč sta nujno neestetsko zlo. Zanju ni bilo prostora nikjer drugje razen v kopalnici, zato smo našli način, kako ju zakriti. Luknjice na omari so ustvarjene po navdihu zračnih mehurčkov pod vodo in so lep dekorativen element. Njihova funkcija je zagotavljanje primernega zračenja plinske peči, uporabne pa so tudi namesto klasičnih ročajev.

Sodobna variacija motivov iz narave se nadaljuje pri izbiri dodatkov. Ob sprehodu skozi stanovanje nas ves čas spremlja motiv drevesa. Začne se že takoj ob vhodu z obešalnikom, nadaljuje v spalnici s stojalom za nakit in prehaja v dnevni prostor s sliko drevesa nad kavčem.

Čudovit končni izdelek

»Ko sem dobila stanovanje, sem si želela, da bi bilo nekaj posebnega,« pravi naročnica ureditve stanovanja Lija. »Moje prvo stanovanje. Bolj ko sem se obračala po stanovanju, kam kaj postaviti, bolj je postajalo jasno, da brez strokovne pomoči ne bo šlo. Med brskanjem po spletu se mi je oko ustavilo na projektih Prostorame. Sveže, barvito, mladostno, moderno. Prav to sem si želela. ČU-DO-VI-TO, bi opisala sodelovanje s Špelo in Živo ter končni izdelek. Ko mi Alain izdela še listke za garderobno omaro, se bom počutila kot gozdna vila. Vsak dan znova, ko s fantom vstopiva v stanovanje, se nama zdi nekaj posebnega, prav tako prijateljem, ki naju obiščejo. Prostoramke, najboljše ste!!!«

Vir: www.prostorama.si