Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so hekerji ukradli imena in priimke, naslove elektronske pošte, telefonske številke in rojstne datume naročnikov. Podatke bi lahko zlorabili za krajo identitete oziroma tako imenovano ribarjenje ali "phishing".

Gre za tip spletne prevare, kjer neznanci s pomočjo lažnih sporočil ali spletnih strani pridobijo najrazličnejše zaupne podatke - od uporabniških imen in gesel ter elektronskih naslovov do številk kreditne kartice.

Prevara je še učinkovitejša, če napadalci že poznajo določene podatke o uporabnikih, zato je kraj osebnih podatkov vse več.

Septembra lani so pri operaterju Vodafone Germany priznali, da so napadalci z njihovih strežnikov ukradli osebne podatke okoli dveh milijonov naročnikov.

Še odmevnejši primer pa se je zgodil lani v ZDA - napadalci so trgovinski verigi Target ukradli podatke o 40 milijonih plačilnih in kreditnih karticah. Januarja letos je trgovina dodatno priznala, da so hekerji pokradli še zasebne podatke o 70 milijonih strankah. Zaradi škandala je pred kratkim odstopil izvršni direktor verige.

Pri nas večjih kraj osebnih podatkov še ni bilo odkritih. Se pa vztrajno povečuje število varnostnih incidentov na spletu. Slovenski nacionalni odzivni center za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-CERT) je v letu 2013 obravnaval 1513 incidentov, kar je 20 odstotkov več kot predlani. Za okoli 60 odstotkov se je povečalo število obravnavanih okužb s škodljivo kodo, polovico več je bilo poskusov kraje osebnih podatkov, več je tudi spletnih goljufij.