Kako naporni so bili prvi treningi?

V reprezentanci ni nikoli lahko, tudi zdaj ni. Počasi se bomo začeli pripravljati na tekmece v kvalifikacijah. Vemo, da bodo konec tedna poleg nas dve pripravljalni tekmi odigrali tudi Poljaki s Finsko, Latvijci proti Grkom, začele pa se bodo tudi predkvalifikacije, ki bodo pokazale, kdo bo četrta reprezentanca v naši skupini. Verjetno bo to Makedonija, a morda tudi Švedska.

Kako so pripravljeni igralci?

Včeraj je prišel še zadnji, to je Klemen Čebulj. Imamo raznoliko in pisano druščino. Nekateri so ravno končali klubsko sezono in so utrujeni, zato moramo paziti na njih. Spet drugi so manj utrujeni, a imajo kljub temu za seboj naporno leto. Z vsemi moramo biti precej previdni, kako jih obremeniti. Določeni so v zadnjih dneh manj trenirali, nekateri pa bodo morali malce več počivati tudi v prihodnje. Naša glavna naloga je, da kvalifikacij ne začnemo s poškodovanimi igralci.

Je težko dvigovati formo glede na to, da vsi igralci ne trenirajo na vso moč?

Treba se je veliko pogovarjati, da lahko nato sprejmemo najboljše odločitve. Vsako jutro se pogovorim s tistimi fanti, ki so bolj utrujeni, da preverim stanje in počutje. Na podlagi tega pripravimo večerni trening, medtem ko je dopoldanski trening namenjen fitnesu, servisu in sprejemu. Delamo po občutku, tukaj ni nobene višje znanosti. Preprosto moramo paziti, da igralcev ne preobremenimo.

Kakšno je zdravstveno stanje?

Za zdaj brez posebnosti. Pojavile so se določene bolečine v ramah in hrbtih, toda nič ni tako hudo, da nekdo ne bi mogel igrati. Za tekmi v Kanalu bodo pripravljeni vsi. Morda nismo v najboljši formi, a pred začetkom kvalifikacij bomo imeli še dovolj časa za trening.

Kaj je pokazala tekma z Bosno in Hercegovino, ko so priložnost dobili igralci iz drugega plana?

Na podlagi te tekme ne moremo ocenjevati naše forme, saj v kadru ni bilo skoraj nobenega, ki bo igral proti Poljski v kvalifikacijah. Morda zgolj Miha Plot, na katerega lahko vedno računamo. Bošnjaki so bili preslab tekmec in naših fantov niso niti enkrat resno ogrozili. Kljub temu je bilo pomembno, da so dobili priložnost in potrdili svojo željo, da igrajo za reprezentanco. Pokazali so, da dobro vedo, zakaj so zraven.

Potem so izkoristili priložnost?

Nekateri so poskušali celo malce preveč, a tega jim ne moremo zameriti, saj so nekateri prvič igrali v reprezentanci. Določenih stvari nismo odigrali po dogovoru, a to se dogaja, kadar je želja prevelika.

Matija Jereb, Jan Brulec in Aljoša Bogožalec so zdaj odpadli s seznama, toda reprezentančnih obveznosti za njih še ni konec, kajne?

Ker so že prej odpovedali Matevž Kamnik, Andrej Flajs in Matej Vidič, bodo praktično vsi dobili priložnost. Če ne v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, pa v evropski ligi. Prav vsak bo prej ali slej v kadru. Čeprav zdaj nekateri ne gredo z nami v Kanal in na Poljsko, je pomembno, da so vseskozi v procesu treninga. Prav zato bomo imeli prihodnji teden tudi posebne priprave v Mariboru za igralce s seznama B, zraven pa bomo dodali še dva ali tri mladinske reprezentante, ki so se pred časom uvrstili na mladinsko evropsko prvenstvo. S tem jim bomo pokazali, da so v naših načrtih, hkrati pa bodo ostali v pravem ritmu, da bodo lahko priskočili na pomoč.

Na položaju blokerja bo največ sprememb. Kdo od novih sil vas je najbolj prepričal?

Na treningih jasno izstopa Alen Pajenk, kar je pričakovano, zraven pa tudi Danijel Koncilja. Če ne bo višje sile, bo to naša udarna blokerska naveza. Zelo všečen je tudi Uroš Pavlović, podobno Dane Mijatović, a vseeno je Pavlović trenutno v rahli prednosti.

Selektor ste že dobro leto. Do kakšnih spoznanj ste prišli med tem?

Trenutno smo naredili sedem treningov, zato pripravljenost ni prava. Pomembno bo, da preživimo kvalifikacije in da osvojimo vsaj drugo mesto. Kljub vsemu je opazno, da fantje zdaj že vedo, kako stvari potekajo na treningih. Hkrati tudi vedo, kakšne bodo naše taktične postavitve. Zadev jim ni treba na novo razlagati, je pa jasno, da vse situacije na treningih ponavljamo in utrjujemo. Tako je največja razlika v primerjavi z lani, da fantje zdaj točno vedo, kaj jih čaka. Iz tega stališča je letos lažje. Poudariti moram tudi, da so igralci vse podredili reprezentanci. Nekateri so imeli možnost, da bi zdaj odšli igrat v Katar za precej lepe prejemke, a so se temu odpovedali. Tudi to je eno od znamenj, kako si naša reprezentanca želi uspeha.