Kot pravi eden največjih briških pridelovalcev češenj Aleksij Mavrič iz vasi Kojsko, je bakterija – gre za plesen, ki osuši cvetove – pobrala nekje tudi polovico pridelka. »Imamo 3,5 hektara češnjevih nasadov s 1200 drevesi. Imamo devet različnih sort, od tega pa sta dva hektara v visoki rodnosti. Imeli smo tudi nekaj sreče in naši nasadi niso bili tako močno prizadeti kot na nekaterih drugih območjih v Brdih. Ob normalni letini bi pobrali okoli 15 ton češenj. Če ne bo drugih vremenskih nevšečnosti, potem jih bo letos med osem in devet ton,« je zadovoljen, a hkrati tudi zaskrbljen Mavrič, saj, kot pravi, mora zadovoljiti svoje stalne odjemalce. Tu so med drugim tudi dve trgovski verigi in šole, ki so v sistemu zdrave domače prehrane.

Mavričevi češnje prodajajo po pet evrov za kilogram. »Ostali smo pri lanski ceni,« dodaja Dolores Mavrič, ki je glavna »krivka«, da na domačiji češnje tudi sušijo. »Češnje imamo v ponudbi tako rekoč skozi celo leto,« je sprva sramežljiva Dolores. »Res sem pred leti posušila prve češnje in vsi so bili nad njimi navdušeni. Zanje sem dobila tudi priznanje na sejmu. Mož mi je prisluhnil in danes imamo doma kondenzacijsko sušilnico – največjo v Sloveniji, kjer sušimo tudi kakije, hruške, slive in zelenjavo. Po svežih češnjah imamo v ponudbi posušene, pa vložene v kompotih in marmeladah.« Mavričeva še pove, da izkušena obiralka ali obiralec na uro lahko nabere od pet do osem kilogramov češenj. Seveda morajo biti nabrane s peclji. Prav po pecljih, ki morajo biti zeleni, se pozna, ali so češnje sveže ali ne. Pri Mavričevih iz češenj kuhajo tudi žganje in pripravljajo posebnost – »pijane češnje« v čokoladnih bombonih.

»Iz češnje se lahko porabi prav vse. Poleg sadeža, ki ga priporočajo tistim, ki imajo težave s srcem, lahko iz pecljev skuhate čaj, ki pomaga pri zaprtju, iz koščic, ki so sicer strupene, pa lahko napravite toplotno blazino, ki blaži bolečine v glavi,« še pove Mavrič, ki bi bi rad širil sadovnjake, vendar je obnova predraga. »V Brdih imamo 120 hektarov češnjevih nasadov, sedaj pa obnova v glavnem stoji. Na zahtevnem briškem terenu, kjer je treba urediti terase, stane obnova hektara sadovnjaka vsaj 20.000 evrov. Že leto dni pa ni razpisov za pomoč države.«