Ducat tovornjakov z naloženimi kontejnerji in gradbenimi stroji se je navsezgodaj v parih (v konvoju se, da ne bi po nepotrebnem vznemirjali javnosti, niso vozili) v razmiku petnajstih minut iz vojašnice v Slovenski Bistrici odpravilo na pot proti Jesenicam. Vsaj prvi dan je vse teklo kot namazano. »Tole je operacijska, postavi jo na rob zelene črte. Pripelji nov kontejner. Zahakljaj. Odpelji!« se je slišalo iz ust vojakov posebne enote vojaške mobilne bolnišnice. Če bi šlo za vojaške namene, so bolnišnico sposobni postaviti v tridesetih urah. »Ker gre za civilne namene, moramo biti res natančni, previdni in temeljiti. Hkrati moramo našo bolnišnico priključiti na stavbo, namesto našega vodovoda, kanalizacije in električnega omrežja bomo uporabljali javno oziroma bolnišnično infrastrukturo, tako da bo postavljanje trajalo dobra dva tedna,« je napovedal major Darko Horvat, poveljnik Role 2LM.

Odstranili so nabrani prah

Do takrat bodo tako postavili in razstavili kontejnerje, v katerih bodo operacijska dvorana, predoperativa, intenzivna nega, rentgen in lekarna ter spremljevalni, servisni kontejnerji. Na sredini bo velik povezovalni šotor, vse skupaj bo povezano s stavbo. Slovenska vojska je Role 2LM kupila za skoraj deset milijonov evrov pred desetimi leti, kar je takrat dvignilo precej prahu. Ta se je potem skoraj dobesedno na bolnišnici bolj ali manj le nabiral, saj so jo uporabljali le za usposabljanja in razne vaje. Nazadnje tudi na vaji Potres pred dvema letoma na Jesenicah, ko so se začeli prvi pogovori med Slovensko vojsko in vodstvom jeseniške bolnišnice, da bi bilo smiselno vojaško bolnišnico uporabiti ob gradnji novega urgentnega bloka. Ideja se torej zdaj udejanja. »Res sem vesel, da sem kot poveljnik dočakal prvo uporabo naše bolnišnice. Prvenstveno je res namenjena oskrbi vojakov doma in v tujini, a me nič ne moti, če bo prvič uporabljena za civilne namene. Javnost morda ne ve, da že sedaj veliko medicinske opreme dajemo na voljo javnim zdravstvenim ustanovam,« je poudaril poveljnik Darko Horvat, v čigar enoti je 98 rezervnih in stalnih pripadnikov Slovenske vojske.

V vojaški bolnišnici tudi do 160 pacientov na dan

Gradnja urgentnega bloka na Jesenicah je sicer vredna 7,2 milijona evrov, od tega bo 5,2 milijona evropskega denarja. Gradnjo bi sicer že morali začeti, a se je zapletlo pri izbiri izvajalca. »Oba gradbinca tako za urgentni blok kot drugo sta zdaj že izbrana, čaka se še na izbiro nadzornika. Upam, da se bo poleti le začelo gradnjo,« je dejal direktor jeseniške bolnišnice Igor Horvat.

Med gradnjo pa bo torej na voljo vojaška bolnišnica. »Poleti se bo prenavljal operacijski blok v drugem nadstropju in del kirurških posegov bomo že opravljali v vojaški bolnišnici. Jeseni pa se bo sem preselila celotna urgenca. V najslabšem primeru, ko nekaj mesecev res ne bomo mogli uporabljati celotnega pritličja, bomo v vojaški bolnišnici lahko oskrbeli tudi do 160 ljudi na dan. Prostora je tu morda še več kot v naših dvoranah, nekaj bo morda težav s klimatizacijo, doreči moramo transportne poti, ki bodo verjetno enosmerne. Potreben bo preskok v glavah ljudi. Tudi če ima kdo odpor do zelene barve, naj mu povem, da je vojaška bolnišnica od znotraj bela,« je dejal vodja jeseniške urgence Robert Carotta, tudi sam pogodbeni rezervist Slovenske vojske in do pred tremi leti celo strokovni vodja vojaške bolnišnice Role 2LM. Ker gre za prvo pravo uporabo, bodo bolnišnico najprej postavili, nato pa dodobra preskusili. »Princip našega dela bo sicer enak, že vnaprej pa prosim paciente za nekaj potrpljenja, saj lahko pride do kakšnih zapletov glede čakanja na poseg ali kaj podobnega. A brez vojaške bolnišnice enostavno ne bi mogli zgraditi novega urgentnega bloka, saj nimamo prostorov, kamor bi se začasno preselili in bi celotno urgenco morali zapreti ter paciente preusmeriti v Ljubljano, kar bi bilo s stališča varnosti in medicine nesprejemljivo,« je še dodal Robert Carotta.