Blitvo najpogosteje srečamo v ribjih restavracijah, saj je kuhana in začinjena s česnom v kombinaciji s kuhanim krompirjem najbolj standardna priloga, tako rekoč železni repertoar ob vsaki morski ribji pojedini. Razen tega lahko blitvo uporabimo na najrazličnejše načine – denimo kot enakovreden nadomestek špinače, z njo lahko nadevamo okusno pito, skupaj s skuto jo lahko zavijemo v zelenjavni zavitek, v eni od balkanskih različic imenovan zeljanica, pri nas pa najpogosteje dostopen pod imenom špinačni burek. Lahko jo narežemo in jedem dodamo surovo, ali pa jo popražimo na čebuli ter dodamo denimo riž in po želji še malo smetane, iz česar nastane okusna rižota. Lahko pa jo le skuhamo, zabelimo z olivnim oljem in soljo ter ji primešamo sesekljane črne olive, dobro se ujame tudi s šparglji. Blitva sicer že od časov starih Grkov in Rimljanov velja za izredno zdravo in hranljivo zelenjavo, o njej je v tem smislu že v 4. stoletju pr. n. št. pisal Aristotel. Ravno v nedeljo so na Obali, v idilični istrski vasici Padna, že tretjič priredili praznik olivnega olja in bledeža, kakor tam pravijo blitvi. Slednja ima v Padni prav posebno mesto, saj so pred skoraj 130 leti od prodaje blitve zbrali toliko denarja, da je zadostovalo za nov vaški zvonik. Tam so lahko sladokusci med drugim poskusili mulce, kakor pravijo krvavicam, ki poleg riža in krvi vsebujejo tudi blitvo, sipe z blitvo in polento, blitvo v jajčni omleti in še vrsto drugih dobrot.

Sipe z blitvo po livornsko

Potrebujemo 1 kg srednje velikih sip, 2 šopa blitve, 2 stroka česna, 300 g goste paradižnikove omake, rdeč feferon oziroma čili, suho belo vino, olivno olje, morsko sol, sveže zmlet poper.

Sipe očistimo tako, da jih prerežemo, kjer se lovke spajajo s telesom, in izvlečemo vrečko s črnilom in drobovino. Zarežemo vzdolž kosti, da jo laže izvlečemo. Odstranimo tudi oči in usta v središču lovk. Dobro operemo telo in lovke, telo narežemo na debelejše kolobarje, lovke pa prepolovimo. Blitvo očistimo in operemo, odstranimo steblo in jo blanširamo v rahlo osoljeni vodi. Dobro jo odcedimo in narežemo na večje kose. Sipe popražimo na olivnem olju in česnu, zalijemo s kozarcem vina in pustimo, da na močnem ognju tekočina izhlapi. Začinimo s soljo in poprom. Dodamo blitvo in dušimo deset minut, nato dodamo paradižnikovo omako in feferon ter pustimo, da se kuha približno pol ure.

Sotirana blitva s česnom

Potrebujemo 1 kg blitve, 0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja, žlico masla, morsko sol, nekaj strokov domačega česna, mandljeve lističe ali pinjole.

Blitvo očistimo in jo temeljito operemo v hladni vodi. Stresemo jo v osoljen krop in pokrito počasi kuhamo največ pet minut. Kuhano dobro odcedimo, a je ne ožemamo! V globoki ponvi pristavimo olivno olje in maslo ter cele stroke česna, ki jih pražimo, da začenjajo zlato rjaveti. Česen nato odstranimo, na maščobo pa stresemo odcejeno blitvo, ki jo po potrebi dosolimo. Med pogostim mešanjem oziroma potresanjem ponve jo na močnem ognju pražimo (sotiramo) dve minuti. Medtem na suhi ponvi rahlo popražimo mandljeve lističe ali pinjole. Sotirano blitvo razdelimo na krožnike in potresemo z mandljevimi lističi ali pinjolami ter postrežemo kot prikuho – morda s krompirjevim pirejem in na oko pečenim jajcem, kot je to sicer v navadi pri špinači, lepo pa se sotirana blitva ujame tudi z na žaru pečenim mladim sirom ali ribami, s pečenimi piščančjimi zrezki in celo kuhano govedino.

Hobotnica na žaru z blitvo

Potrebujemo 3 kg hobotnice, 1 kg blitve, 1 glavico česna, 3 g morske soli, 0,5 dl olivnega olja, 1 šopek peteršilja, 0,5 dl jabolčnega kisa.

Hobotnico očistimo, operemo, položimo v skledo in popolnoma zalijemo z vodo, dodamo kis in kuhamo, da postane mehka (nekateri trdijo, da gre hitreje, če poleg kuhamo še plutovinast zamašek), nato jo odcedimo. Med kuhanjem hobotnice blitvo očistimo, blanširamo v rahlo osoljenem kropu, odcedimo, narežemo, pokapamo z olivnim oljem in postavimo na toplo. Čimbolj drobno sesekljamo česen in peteršilj ter ju z malo soli zamešamo v čim boljše olivno olje, da dobimo tržaško omako. Pripravimo žar, na katerem večje kose kuhane hobotnice med obračanjem zlato opečemo. Nadevamo jih na segrete krožnike in prelijemo s tržaško omako. Poleg nadevamo blitvo in po želji še kuhan krompir v kosih.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)