Pepsi je nevarni aditiv iz svojih pijač odstranil že lani, v prihodnje pa ga bo prenehal uporabljati tudi v vseh drugih svojih izdelkih. BVO je bilo mogoče najti v pijačah Moutain Dew in energijskih pijačah Amp.

Tiskovni predstavnik Coca Cole Josh Gold je poudaril, da odločitev za odstranitev BVO ni posledica varnostnih ukrepov. »Vse naše pijače, tudi tiste, ki vsebujejo omenjeni aditiv, so varne za zdravje in so vedno bile. Ustrezajo vsem zahtevam v vseh državah, kjer jih prodajamo,« je pojasnil. »Kakovost naših pijač je vedno na prvem mestu,« je še poudaril.

BVO povzroča zdravstvene težave

BVO ali E443 v pijačah uporabljajo kot stabilizator, ki preprečuje, da bi se določene sestavine med seboj ločile. Tveganje za zdravje predstavlja brom, ki ga je mogoče najti tudi v zaviralcih gorenja. Po mnenju zdravstvenih strokovnjakov je prekomerno uživanje brezalkoholnih pijač, ki vsebujejo BVO, povezano z negativnimi posledicami za zdravje, med drugim celo z izgubo spomina ter težavami s kožo in živci.

BVO je ameriška organizacija za živila in zdravila (FDA) s seznama »varnih aditivov« odstranila leta 1970. Družbam, ki proizvajajo brezalkoholne pijače, pa je BVO v omejenih količinah dovoljeno uporabljati. Na Japonskem in v Evropski uniji je dodajanje BVO v živila prepovedano.

Coca Cola naj bi namesto BVO uporabljala E444 ali saharozni acetat izobutirat, ki je v Evropski uniji dovoljen. Najdemo ga lahko v Isostarju, Jupiju in drugih podobnih pijačah. Nadomestek je tudi glicerol ester, ki ga lahko najdemo v žvečilnih gumijih.