Lacrosse izvira iz Severne Amerike, kjer so ga iznašla plemena domorodcev, ki so ga imenovala »mala vojna« oziroma »mali brat vojne«, saj so s to igro reševali medplemenske spore, udeležba pa je pomenila tudi prehod fanta v moškega. Prvi so igro poimenovali francoski kolonisti, ki so se naselili v Severni Ameriki na območju današnje meje med Kanado in New Yorkom. Igro so poimenovali lacrosse, ker so bile palice, ki so jih Indijanci uporabljali za igro, videti kot škofovske palice (francosko la crosse). V Slovenijo je lacrosse leta 2005 pripeljal Anglež Steve Fish. Na začetku je navdušence našel na ljubljanski policijski akademiji, leta 2007 pa je ustanovil prvi uradni klub Ljubljana Dragons. Hitro so navezali stike z nekaterimi Američani, ki so vojaški rok služili v ameriškem vojaškem oporišču v italijanskem Avianu in tam so slovenski igralci tudi odigrali svojo prvo tekmo. Žiga Koščak pravi: »Nismo točno vedeli, kaj počnemo, a so nam bili ameriški vojaki v veliko pomoč in vsi smo odnesli dragocene izkušnje. Kmalu so sledile nove tekme, večinoma z ekipo iz Gradca, ki smo jo kmalu začeli premagovati. Ekipa se je kmalu razširila in začeli smo se udeleževati različnih mednarodnih turnirjev – na Dunaju, v Stuttgartu, Budimpešti…«

Po nekaterih zapletih z glavnimi »motorji« tega športa je pri nas prišlo do temnega obdobja, preteklo leto pa je ponovno posijal žarek upanja, da šport zares obudijo k življenju. Zdaj kot Lacrosse klub Olimpija v Ljubljani poskušajo doseči zastavljen cilj, osvojitev srednjeevropske lige v lacrossu, v kateri igrajo proti tekmecem iz Beograda, Budimpešte in Zagreba. Naslednje leto pa se želijo priključiti tudi avstrijski ligi.

Lacrosse je zelo dinamičen šport, pri katerem je veliko teka in kontakta, tako da pride do izraza predvsem fizična pripravljenost. Igra se na igrišču, ki je veliko kot nogometno, vrata so velika 183 krat 183 centimetrov, v eni ekipi pa igra 9 igralcev. Napadalci lahko igrajo samo v napadalni polovici, vezisti po celem igrišču, obrambni in vratar, ki imajo nekoliko daljše palice, pa samo v obrambni polovici. Udarci po rokah, sprednjem delu telesa in palicah so dovoljeni, a morajo biti nadzorovani. »Prepovedani so udarci pod pasom in nad rameni, spotikanje in naleti ter porivanje s hrbta. So pa dovoljeni frontalni naleti in stranski 'bodychecki' kot pri hokeju. Prepovedani kontakti so sankcionirani s pol- ali enominutno izključitvijo,« dodaja Koščak.