Izbruh vulkana Sveta Helena leta 1980 je zabeležen kot najbolj smrtonosen v zgodovini Združenih držav Amerike. Umrlo je 57 ljudi, uničenih je bilo 250 domov, 47 mostov, 25 kilometrov železniških tirov in skoraj 300 kilometrov cest.

Geologi, ki aktivnost vulkana nadzirajo s pomočjo GPS naprav, seizmografov, merjenjem količine ogljikovega dioksida v kraterju in temperature termalne vode, so že leta 2004, ko se je začela nova serija izbruhov, opazili spremembe na površju kraterja. Trenuten dvig ravni magme naj ne bi namigovala na izbruh, pravijo geologi. So pa podoben način »polnjenja« že opazili v osemdesetih in devetdesetih letih.

»Dolgoročno se vulkan pripravlja na ponoven izbruh, a to bi se lahko zgodilo šele čez nekaj desetletji,« je pojasnil Seth Moran, seizmolog in vulkanolog pri ameriškemu geološkemu zavodu. »Pripravlja se, a še ni v popolni kondiciji. Nekaj časa bo še preteklo, preden bo izbruhnil,« je še dodal.

Številne pretekle raziskave so pokazale, da Sveta Helena najbrž ne bo več izbruhnila tako kot leta 1980, ko je v eksploziji ostala »brez vrha«. Lahko pa bi v prihodnje sledili manjši izbruhi, ki predstavljajo težavo za prebivalce, ki živijo blizu gore.