Večjih sprememb pri dosojenih zneskih ni pričakovati

Sodišče je deloma ugodilo tudi Samsungu in mu dosodilo slabih 160.000 dolarjev odškodnine. Apple je zaradi očitanega kršenja patentov za mobilne naprave od Samsunga namreč zahteval več kot dve milijardi ameriških dolarjev, Samsung pa je Applu prav tako očital kršitve nekaterih patentov.

Sodba sicer še ni dokončna. Porotniki so napačno izračunali del odškodnine - napako naj bi popravili danes, a večjih sprememb pri dosojenih zneskih ni pričakovati. Prav tako je zelo verjetno tudi, da se bosta Samsung in Apple na sodbo pritožila.

Izid tokratnega patentnega spora med največjima izdelovalcema pametnih telefonov na svetu je precej drugačen od predhodnika. V prejšnjem postopku, ki se je začel leta 2012, je sodišče Applu dosodilo 929 milijonov dolarjev. Tudi ta primer še ni zaključen, saj se je Samsung nanj pritožil.

Porotniki so petkovo sodbo sprejeli po treh dneh razprave. Apple je Samsungu očital kršenje patentov za funkcije kot so odklepanje telefona z eno potezo in samodokončanje besedila, Samsungu pa je nasprotno Apple obtožil kršenja patentov za prenos digitalnega videa in fotografij. Postopek se je začel v začetku aprila.

"Defenzivna, a pričakovana zmaga Samsunga"

Profesor prava na univerzi v Santa Clari Brian Love je za francosko tiskovno agencijo AFP sodbo označil za "defenzivno, a pričakovano zmago Samsunga".

"Čeprav je znesek relativno visok je razplet težko označiti za zmago Appla," je dejal Love. "Apple je kampanjo sprožil pred leti z namenom upočasnitve hitrega vzpona izdelovalcev naprav z operacijskim sistemom Android. Doslej mu to ni uspelo, in tudi ta sodba ni nikakršen korak naprej."

Ob tem je poudaril, da znesek, ki je bil dosojen Applu, znaša manj kot deset odstotkov zahteva vsote. Kot tak bo verjetno pokril zgolj sodne stroške.