Tako kot je treba obnavljati oplesk notranjih prostorov, je treba občasno osvežiti tudi zunanjo fasado, s čimer dosežemo večjo trajnost fasade in podaljšamo njeno življenjsko dobo. Vzdrževanje pomeni preprosto odpravljanje poškodb in obnovo zunanjih premazov, s čimer preprečimo širjenje poškodb in propadanje. Že z majhnimi posegi se lahko ognemo velikim sanacijam ...

Najprej strokovni pregled stanja

Pogoj za uspešno vzdrževanje fasade je strokovni pregled stanja, pri čemer nam lahko kot osnova služijo nekateri ukrepi. Pri pregledu je treba ugotoviti sestavo fasade, saj morajo biti trdnost, debelina in s tem gradbenofizikalna funkcionalnost novih zaščitnih slojev prilagojene podlagi gradbenega materiala. Oglejmo si samo nekatere možne težave in ukrepe.

Ena najpogostejših težav pri fasadah so fuge. Staranje materiala lahko privede do slabega tesnjenja fug, ki izgubijo elastičnost, zato je treba te stike razmeroma pogosto obnavljati.

Fasadni sloj s staranjem izgublja elastičnost, pri čemer se pojavijo lasaste razpoke, posledica pa je povečanje vpojnosti vode. Lasaste razpoke lahko saniramo s posebnimi premazi. Na fasadah se lahko pojavijo alge in tudi zaradi teh je treba stene v posebnih razmerah občasno premazati s zaščito pred mikroorganizmi. Če so se alge že razvile, jih moramo odstraniti s posebnimi premazi.

Fasadne elemente spira dež

Mineralne in organske fasadne elemente kljub konstrukcijski zaščiti strehe oziroma nadstreška dež spira. Posledica je nastanek peskaste fasadne površine, poveča se poroznost in njeni delci se pod potegom dlani dobesedno drobijo. Sanacija je razmeroma preprosta, opravimo pa jo z dodatnim nanosom posebnega premaza. V aktualnih energetsko zahtevnih (cenovnih) razmerah se moramo vprašati tudi, ali naša fasada še ustreza duhu časa. Ne dovolj izolirani objekti so lahko zelo potratni, kar občutimo na družinskem proračunu.

Razmisliti je treba, ali je dovolj le lepotni popravek ali pa bi bilo bolj primerno (to velja zlasti za starejše objekte) obnoviti fasadni obod z ustreznim izolacijskim slojem, če to še ni bilo storjeno. Vsekakor ne gre preslišati hudomušnega nasveta arhitekta, s katerim sodelujemo. Takole pravi: »Ko se zjutraj zbudite in skozi okno zagledate mrki obraz svojega soseda, ne pomislite najprej, da je z njim kaj narobe. Stopite do njega in usmerite svoj pogled v smer, v katero gleda. Z njegovega praga poglejte svojo fasado. Če je ta neurejena, poškodovana ali pa tudi obnovljena, vendar v zadnjem času vse večkrat glede na okolje neprimerno, neokusno in divje prebarvana, vam bo hitro vse jasno.«

Ne le barva, ampak tudi izolacija

Ni torej dovolj le barvanje, pomembno je vedeti, ali je fasadni plašč ustrezen, kar pomeni ustrezno izolativnost za energetsko varčevanje, udobnejše bivalne razmere in ne nazadnje umirjeno skladnost z okoljem. Tudi vsi najstniški rokerski nastopači se v zrelih letih umirijo. Fasada potrebuje malo več pozornosti, kot modna obleka, ki jo lahko kadarkoli zavržete ... (hh)