Kopitarjev prispevek na ledu se močno obrestuje njegovemu Los Angelesu. Potem ko so prvaki iz nepozabne šampionske sezone 2011/12 v prvem krogu letošnjih izločilnih bojev pripravili malokdaj viden zasuk proti San Joseju (v zmagah so zaostajali že z 0:3), so v noči na nedeljo že na uvodni tekmi odvzeli prednost domačega igrišča velikim kalifornijskim tekmecem iz bližnjega Anaheima. Kralji so zmagali s 3:2 v podaljšku, pri vseh treh golih pa je s podajami sodeloval ravno slovenski hokejski as. Še posebno velemojstrska poteza mu je uspela pri odločilnem zadetku, ko bi lahko tudi streljal, a je navdušil z natančno podajo na palico Mariana Gaborika. Slovaški reprezentant je poleg odločilnega gola prispeval še izenačenje na 2:2 zgolj sedem sekund pred zadnjo sireno, ko je izsilil podaljšek. V najpomembnejšem delu sezone je odlično formo ujel tudi vratar Jonathan Quick, ki je pacifiško serijo odprl s 33 obrambami.

Ker je Marian Gaborik postal osrednji junak prve tekme, so se novinarji drenjali, da bi zapisali prav vsako njegovo izjavo. Slovak je imel v tej sezoni že ogromno težav s poškodbami. Sredi novembra je imel preglavice s kolenom, nato si je zlomil še ključnico in izpustil olimpijske igre v Sočiju. Kljub temu se je izkazal za imenitno okrepitev, v Los Angeles pa je iz Columbusa prispel šele pred dvema mesecema v zadnjem prestopnem roku. S petimi goli v končnici je prvi strelec kluba. Branilec Drew Doughty je takole opisal, kako se počuti na ledu: »Gaborik in Kopitar sta zelo dinamičen duet. Ko sta v formi, ju je zelo težko ustaviti. Ko svoje dodajo še drugi soigralci, zna biti Los Angeles zelo zahteven tekmec. To je ključ do zmag in našega uspeha.«

Trener kraljev Darryl Sutter je rekel, da so Gaborikovi zadetki v končnici klasični, saj Slovak pride vse do vrat in ustreli. »Tako se morajo v izločilnih bojih obnašati napadalci. Ni veliko igralcev, ki imajo takšen občutek za doseganje golov. Že v prvem krogu je igral zelo dobro. Dosegel je tri gole in si priigral veliko priložnosti. Bodimo pošteni, Gaborik je bil eden najpomembnejših hokejistov pri naši skupni zmagi nad San Josejem,« je povedal Sutter.

Mihael Gaborik se je takoj usidral v srca losangeleških navijačev. Nazadnje jim je popihal na dušo, ko je rekel, da se v klubu izvrstno počuti in da je vesel, ker je del kalifornijskega moštva: »Los Angeles ima dobro utečen sistem, ki se ga drži že vse od naslova prvaka pred dvema letoma. To je moštvo bojevnikov. Jaz skušam biti le del vsega skupaj. Treba je le vztrajati.«

Dodajmo, da se bo v času končnice v NHL ta petek v Minsku v Belorusiji začelo 78. svetovno prvenstvo skupine A. Kot običajno bodo manjkali številni zvezdniki, ki so ostali v boju za Stanleyjev pokal. Naslov prvaka bodo branili Švedi, ki so lani v domačem Stockholmu v finalu s 5:1 premagali Švicarje.