Kot so zapisali na blogu, so njihovi avtomobil v zadnjih dveh letih prevozili na tisoče kilometrov po ulicah kalifornijskega mesta Mountain View, kjer je tudi sedež tehnološkega velikana.

V testnem obdobju so programsko opremo nadgradili tako, da lahko prepozna na stotine različnih objektov hkrati - pešce, avtobuse, druga vozila, kolesarje in celo ukaze policistov, ki usmerjajo promet.

"Avtonomno vozilo lahko spremlja vse te stvari naenkrat, kar je nekaj, kar človek preprosto ne more - pri tem pa avtomobil nikoli ne utrudi ali izgubi koncentracije," so zapisali.

Na blogu so objavili tudi video posnetek, ki kaže, kako avtonomno vozilo premaguje različne ovire, prepozna pešce in kolesarje ter na pravilen način prečka železniški prehod.

Mestne ulice bolj predvidljive za računalnik kot za ljudi

"Izkazalo se je, da je kaotičnost in naključnost mestne ulice za računalnik precej bolj predvidljiva, kot se zdi ljudem," je zapisal vodja projekta za razvoj avtonomnega vozila pri Googlu Chris Urmson.

Vožnja po avtocestah in predmestnih predelih, kar so doslej preizkušali pri Googlu, je seveda precej manj zahtevna kot gneča mestnega središča - pri podjetju priznavajo, da nerešenih ostaja še precej izzivov.

A kljub temu so optimistični. "Naši avtomobili so skupaj prevozili že več kot milijon kilometrov cest, z vsakim kilometrom pa smo bolj prepričani, da je naš cilj uresničljiv," je zapisal Urmson.